Plněná kapusta

Recepty, Mleté maso

Suroviny

asi 1 kg hlávka kapusty
1 šálek rýže
350-500 g masa jemně mletého
1 cibule nasekana na jemno
1,5 polévková lžíce oleje nebo sádla
4-5 stroužky rozmačkaného česneku
1 kávová lžička pepře
1 kávová lžička paprika sladká
příp paprika pálivá (kdo chce)
1 vejce (nemusí být)
sůl
1 sklenice či krabička rajčatového pyré

Postup přípravy receptu

  1. Ryži uvaříme. Tenkým nožem kapustě vyřežeme košťál. Když vyřízneme hezky do kužele, tak se listy budou krasně oddělovat. Kapustu dame do vařící vody a ovaříme. Oddělíme jednotlivé listy a seřízneme naplocho hlavní řapík.

  2. Na pánvi na oleji nebo sádle opražíme cibulku dozlata, přidáme česnek, chvilku osmahneme a odstavíme. Přidáme mletou papriku.

  3. Opraženou cibulku s česnekem a paprikou zamícháme do rýže, přidáme maso, vejce (nemusíme), pepř a sůl. Vše rukama promícháme a plníme připravené listy kapusty tak, že list si dáme na dlaň, náplň položíme do středu jako malý váleček, spodek listu přehneme přes náplň, přeložíme boky a zamotáme závitek.

  4. Skládáme do kastrolu, na dno dáme zbytky košťálů. Přikryjeme zbylými posekanými listy, zalijeme vodou asi tak dva cm nad kapustu a dusíme. Asi tak v polovině vaření přendáme na pekáček, přidáme rajčatové pyré a dopékáme v troubě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!