Plecko s mrkví a jablkem
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500 g plecka
- 100 g anglické slaniny
- provensálské koření
- sůl
- bílý pepř
- 3 mrkve
- 2 kyselejší jablka
- 1/2 červené cibule
- 1 necelá PL balsamico krému (červené)
- špetka skořice
- muškátového květu
- 1 zrnko badyánu
- 1 hřebíček rozdrcené
- špetka chilli
- citronový pepř
- sůl – dle chuti
- voda nebo vývar
- olej
Postup Plecko s mrkví a jablkem
Postup přípravy receptu
-
V kastrolu opečeme do křupava slaninu, vložíme nakrájené maso, okořeníme provensálským kořením, osolíme, opepříme bílým pepřem a necháme zatáhnout. Podlijeme a dusíme do měkka.
V druhém kastrolku rozpálíme olej, na něj vsypeme nadrobno nakrájenou cibuli, očištěnou mrkev nakrájenou na kolečka a oloupaná jablka nakrájená na tenké nudličky. Chvilku restujeme.
Okořeníme dle chuti skořicí, muškátem, badyánem, hřebíčkem a chilli, citronovým pepřem. Dusíme do podoby, jakou máme rádi (někdo na skus, někdo úplně do měkka).
Podlévat dle potřeby, ale mrkev i jablíčka pustí šťávu.
Nakonec přidáme balsamico, promícháme a vypneme. Dochutíme. Chuť by měla být lehounce pálivě nasládlá a svěží. Podáváme ideálně s bramborem.