Panelákový prejt

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1/2 vepřové hlavy
1/2 vepřového laloku
3 vepřové nožky
3 starší rohlíky
2 hrsti majoránky nebo dle chuti
6 kuliček nového koření
4 bobkové listy
10 stroužků česneku nebo dle chuti – kdo nemůže lze i zcela vynechat
mletý černý pepř dle chuti
30 dkg vepřových jater
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce se studenou vodou dáme vařit hlavu, lalok, nožky společně s novým koření, bobkovým listem a solí. Obsah hrnce vaříme pomalu do úplného změknutí, tedy tak aby maso odpadávalo od kosti. Po uvaření maso vyjmeme a necháme vychladnout.

  2. Do samotného vývaru dále uvařit na cca 30 minut ještě vepřová játra, která poté stejně jako maso necháme po uvaření vychladnout.

  3. Maso po vychladnutí obereme od kosti a nakrájíme na porce tak, aby se nám to dobře vkládalo do misky masového mlýnku.

  4. Vzniklý kvalitní vývar si dáme bokem pro další použití.

  5. Do trochy vývaru dáme namočit 3 rohlíky.

  6. Na pánvi na trošce sádla zprudka a velmi krátce orestujme utřené stroužky česneku (nesmí zhořknout) a necháme také vychladnout.

  7. Na masovém mlýnku (střední otvory) pomeleme játra, obrané maso i s kůží a namočené rohlíky. Do takto vzniklé pomleté hmoty přidáme zbytek koření (česnek, majoránku, pepř, sůl – vše dle naší chuti, možnosti a potřeby).

  8. Směs si velmi lehce a opatrně naředíme odstaveným vývarem z masa. Poctivě rukou promícháme, aby se směs spojila s vývarem a stala se mazlavou. Hotový panelákový prejt plníme do mikrotenových střev salámového průměru, přičemž oba konce zavážeme a dáme vychladit. Následující den konzumujeme za studena s pečivem nebo opečené na pánvi společně s dušeným kysaným zelím a vařeným bramborem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!