Panelákový prejt
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1/2 vepřové hlavy
- 1/2 vepřového laloku
- 3 vepřové nožky
- 3 starší rohlíky
- 2 hrsti majoránky nebo dle chuti
- 6 kuliček nového koření
- 4 bobkové listy
- 10 stroužků česneku nebo dle chuti – kdo nemůže lze i zcela vynechat
- mletý černý pepř dle chuti
- 30 dkg vepřových jater
- sůl
Postup Panelákový prejt
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce se studenou vodou dáme vařit hlavu, lalok, nožky společně s novým koření, bobkovým listem a solí. Obsah hrnce vaříme pomalu do úplného změknutí, tedy tak aby maso odpadávalo od kosti. Po uvaření maso vyjmeme a necháme vychladnout.
Do samotného vývaru dále uvařit na cca 30 minut ještě vepřová játra, která poté stejně jako maso necháme po uvaření vychladnout.
Maso po vychladnutí obereme od kosti a nakrájíme na porce tak, aby se nám to dobře vkládalo do misky masového mlýnku.
Vzniklý kvalitní vývar si dáme bokem pro další použití.
Do trochy vývaru dáme namočit 3 rohlíky.
Na pánvi na trošce sádla zprudka a velmi krátce orestujme utřené stroužky česneku (nesmí zhořknout) a necháme také vychladnout.
Na masovém mlýnku (střední otvory) pomeleme játra, obrané maso i s kůží a namočené rohlíky. Do takto vzniklé pomleté hmoty přidáme zbytek koření (česnek, majoránku, pepř, sůl – vše dle naší chuti, možnosti a potřeby).
Směs si velmi lehce a opatrně naředíme odstaveným vývarem z masa. Poctivě rukou promícháme, aby se směs spojila s vývarem a stala se mazlavou. Hotový panelákový prejt plníme do mikrotenových střev salámového průměru, přičemž oba konce zavážeme a dáme vychladit. Následující den konzumujeme za studena s pečivem nebo opečené na pánvi společně s dušeným kysaným zelím a vařeným bramborem.