Paella bez mořských potvor

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

500 g kuřecího masa
2 ks paprikových klobás
200 g bílé fazole
400 g dlouhozrnná rýže
kuřecí vývar
cibule
česnek
zelená petrželka
olivový olej
pepř a sůl

Postup přípravy receptu

  1. Paella je nejznámější španělský pokrm z rýže. Jméno dostal podle široké mělké kovové pánve zvané paellera, ve které se tradičně připravuje. Použít však lze jakoukoliv mělkou pánev se silným dnem. Na základní recept existuje mnoho variací. My si připravíme paellu bez mořských potvor, které ne každému chutnají a bez zeleného hrášku, který zase nahradíme fazolemi. Pomalu se tímto krokem přesouváme ze Španělska do Latinské Ameriky…

  2. Předem namočíme a uvaříme klasické bílé fazole, spíše menší. Po uvaření je necháme okapat. Pánev pokapeme olivovým olejem a zahřejeme. Přidáme na kousky nakrájená kuřecí stehna, ale můžou být i prsíčka a zvolna opékáme dozlatova. Potom přidáme dvě cibule nakrájené podélně na plátky, jarní cibulku nakrájenou na kolečka, 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky a opékáme dohromady s kuřecím masem. Opepříme drceným pepřem a osolíme. Můžeme přidat i kurkumu, kdo ji má rád. Já ji nemusím

  3. Nakrájíme španělskou (nebo francouzskou) paprikovou klobásu na silnější kolečka a přidáme k masu a zvolna opět pečeme na mírném ohni. Přidáme nasekanou zelenou petrželku. Zalijeme kuřecím vývarem a chvilku podusíme. Pak směs přendáme do mísy. Připravíme hrnek dlouhozrnné rýže, kterou opláchneme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme 2 stroužky česneku nakrájeného na plátky a jednu menší cibuli nasekanou na kostičky. Osmahneme a přisypeme okapanou rýži. Dobře promícháme, aby se zrnka obalila olejem. Osolíme a podlijeme kuřecím vývarem. Dusíme cca 10 minut zakryté poklicí. Pak vsypeme předem připravenou směs z masa, klobásy a zeleniny, přidáme uvařené fazole a vše důkladně promícháme a zvolna dusíme, dokud se neodpaří voda. Na závěr vidličkou načechráme rýži a můžeme podávat.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!