Ostrá játra na zázvoru, celeru a červeném víně

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

500 g vepřových jater nebo jiných jater
300 ml červeného vína
4 cm čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 malá sušená chilli paprička
4 PL nahrubo nastrouhaného celeru (může být i naložený a okapaný celer)
sojová omáčka
tymián
petrželka
jarní cibulka
sůl
pepř
1 rajský protlak
Solamyl nebo hladkou mouku na zahuštění
2 větší cibule
1-2 nožičky Spišské klobásy
vývar nebo voda

Postup přípravy receptu

  1. Játra opláchneme, osušíme a očistíme od blanek.

  2. Pokrájíme je na p

  3. látky cca 1 cm silné a na okrajích je malinko nařízneme.

  4. Klobásku pokrájíme na kolečka. Plátky jater i klobásky naložíme asi na 2 hodiny do marinády ze sojové omáčky, nastrouhaného celeru, nadrcené chilli papričky, zázvoru, rajského protlaku a nasekaných bylinek.

  5. Mezitím si pokrájíme dvě cibule, které něcháme zprudka zpěnit na oleji v tlakovém hrnci.

  6. Poté přidáme naložená játra s klobáskou a asi 10 minut vše restujeme, abychom získali pěknou tmavou barvu.

  7. Ke konci restování podlijeme játra červeným vínem, zamícháme a doplníme 300 ml vývaru (nebo horké vody), uzavřeme tlakový hrnec a dáme vařit na cca 8-10 minut.

  8. Jsou-li játra po této době křehká a měkká, zahustíme je podle potřeby hladkou moukou nebo solamylem. Podáváme s rýží.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!