Ostrá játra na zázvoru, celeru a červeném víně
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 500 g vepřových jater nebo jiných jater
- 300 ml červeného vína
- 4 cm čerstvě nastrouhaného zázvoru
- 1 malá sušená chilli paprička
- 4 PL nahrubo nastrouhaného celeru (může být i naložený a okapaný celer)
- sojová omáčka
- tymián
- petrželka
- jarní cibulka
- sůl
- pepř
- 1 rajský protlak
- Solamyl nebo hladkou mouku na zahuštění
- 2 větší cibule
- 1-2 nožičky Spišské klobásy
- vývar nebo voda
Postup Ostrá játra na zázvoru, celeru a červeném víně
Postup přípravy receptu
-
Játra opláchneme, osušíme a očistíme od blanek.
Pokrájíme je na p
látky cca 1 cm silné a na okrajích je malinko nařízneme.
Klobásku pokrájíme na kolečka. Plátky jater i klobásky naložíme asi na 2 hodiny do marinády ze sojové omáčky, nastrouhaného celeru, nadrcené chilli papričky, zázvoru, rajského protlaku a nasekaných bylinek.
Mezitím si pokrájíme dvě cibule, které něcháme zprudka zpěnit na oleji v tlakovém hrnci.
Poté přidáme naložená játra s klobáskou a asi 10 minut vše restujeme, abychom získali pěknou tmavou barvu.
Ke konci restování podlijeme játra červeným vínem, zamícháme a doplníme 300 ml vývaru (nebo horké vody), uzavřeme tlakový hrnec a dáme vařit na cca 8-10 minut.
Jsou-li játra po této době křehká a měkká, zahustíme je podle potřeby hladkou moukou nebo solamylem. Podáváme s rýží.