Orientální dort
Recepty, DortySuroviny
- Na korpus:
- 4 vejce
- 210 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 ml oleje
- 100 ml vroucí vody
- 250 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- Náplň:
- 250 g tvarohu
- smetana ke šlehání
- 40 g změklého másla
- vanilkový cukr
- moučkový cukr
- marmeláda
- broskve
Postup Orientální dort
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Je to recept do formy 23 cm, takže na větší přizpůsobíme množství. Ušleháme žloutky s půlkou cukru dohusta, přidáme vodu, olej, poté mouku s práškem do pečiva. Během šlehání žloutků si ušleháme bílky s druhou půlkou cukru v míse, do které pak přidáme žloutkovou hmotu s moukou atd. a opatrně, ale důkladně zamícháme (je lepší dávat těsto do bílků než naopak, jde to líp promíchat). Třetinu těsta oddělit do jiné misky a obarvit kakaem, těsto dávat lžící střídavě dvě světlé - jedna tmavá doprostřed vymazané a vysypané formy.
Nešlehat celá vejce, protože pak není dort tak nadýchaný!
Pečeme 40 minut na 180°C ve větší formě přizpůsobíme délku pečení.
Upečený korpus rozkrojíme na tři díly, které promažeme marmeládou a krémem (- máslo ušleháme s cukrem, přišleháme tvaroh a nakonec zapracujeme do tuha ušlehanou smetanu) a poklademe broskvemi, které jsem krájela na malé kousky.
Potahovala jsem vrchní část obarvenou modelovací hmotou. Potom jsem si vyválela delší proužky bílé hmoty a postupně jsem ty proužky řasila po okraji dortu... potom jsem vzala štětec a měděný prach, který jsem smíchala s kapkou oleje, potřela okraje a namalovala pár ornamentů.