Omáčka z pečené dýně + jáhlové knedlíčky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Omáčka:
- 1 cibule
- 1 špagetová dýně
- olivový olej
- ovesná smetana
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- Knedlíčky:
- 1 hrnek jáhel
- sůl
- rýžová mouka
- vajíčko
Postup Omáčka z pečené dýně + jáhlové knedlíčky
Postup přípravy receptu
-
Troubu nahřejeme na 200 st. C, dýni rozkrojíme, uděláme několik zářezů nožem, pokapeme olivovým olejem a lehce osolíme, pečeme do změknutí. Na omáčku jde použít jakákoliv dýně, ale podle mne je nejlepší žlutá dýně špagetová, následně máslová a pak Hokaido. Jakmile je dýně měkká a začíná zlátnout, vyndáme ji z trouby a dužinu použijeme do omáčky.
V kastrolu lehce osmahneme cibuli (nesmí být tmavá, spíš jen nechat zesklovatět, změknout), přidáme dužinu z pečené dýně, horkou vodu a rozmixujeme dohladka, přidáme smetanu, sůl, pepř a kmín, povaříme a odstavíme. Používám ovesnou smetanu Oatly, ale komu nevadí mléko, může použít smetanu klasickou. Jako přílohu podáváme jáhlové knedlíčky (viz níže) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Knedlíčky: uvaříme jáhly - 1 hrnek jáhel na 2,5 hrnku vody, lehce osolíme, vyvaříme vodu a necháme ještě chvíli pod pokličkou propařit. Necháme jáhly trochu vychladnout, přidáme vajíčko a rýžovou mouku (cca 3 - 4 PL, záleží na rozvařenosti jáhel) tak, aby vzniklo husté těsto, tvarujeme ručně kuličky nebo dvěma polévkovými lžícemi noky, které vaříme v osolené horké vodě dokud nevyplavou na povrch.