Omáčka z čerstvých plochých fazolových lusků

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

500 g plochých čerstvých fazolí
250 ml vývaru z fazolí
750 ml mléka
120 g másla
4 rovné lžíce hladké mouky
1 smetana 36%
3 lžíce zakysané smetany
1 menší cibule
bílý pepř
cukr (dle potřeby)
sůl
citronová štáva (dle potřeby)
Jako jedna z možností jsou dnes k tomu vejce a máslové brambory.

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme na drobno. Fazolky uvaříme v osolené vodě tak cca 8-10 min. do změknutí. Přendáme je do ledové vody, prudce zchladíme a nakrájíme na libovolné tvary. Vývar z fazolky si necháme.

  2. Na másle krátce osmažíme cibuli (jen do sklovita). Přidáme mouku a umícháme světlou jíšku, kterou zředíme asi tak polovinou mléka a vývarem.

  3. Přidáme obě smetany, trochu cukru, opepříme, osolíme (ale opatrně, vývar je už solený) a vaříme za občasného míchání zhruba 15-20 min. a zároveň dolíváme zbytek mléka. Přidáme pokrájené fazolky a popřípadě dochutíme solí, citronovou štávou a už jen krátce necháme přejít varem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!