Olivový chléb
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 500 g hladké mouky (já použila polovinu hladké špaldové)
- 5 cl olivového oleje
- 20 g čerstvých kvasnic
- 300 ml vlažné vody
- 3/4 lžičky soli
- hrst čerstvých bylinek dle vlastní chuti:
- oregáno
- bazalka
- tymián
- rozmarýn
- hrst krájených oliv (ale můžete použít sušená rajčata, grilovanou papriku, ořechy)
Postup Olivový chléb
Postup přípravy receptu
-
Do vlažné vody dejte lžíci mouky a kvasnice. Nechte kvasnice v teple probrat k životu. Z mouky, kvásku, oleje a soli vypracujte těsto a nechte minimálně hodinu kynout.
Po hodině na pomoučněném vále zapracujte do těsta olivy a bylinky a z těsta udělejte dva oválné bochníčky. Nechte na plechu kynout dalších 30 minut.
Pečte v troubě rozehřáté na 220°C přibližně 20 minut. Chleba musí na poklepání zvonit.
Chleba chutná výborně jen s olivovým olejem, nebo pro středoevropany s máslem. Ale můžete ho taky naplnit. U nás to bylo grilovanou krkovicí, mozzarellou, cuketou a pestem z grilovaných paprik.