Olivový chléb

Recepty, Domácí pekárna

Suroviny

500 g hladké mouky (já použila polovinu hladké špaldové)
5 cl olivového oleje
20 g čerstvých kvasnic
300 ml vlažné vody
3/4 lžičky soli
hrst čerstvých bylinek dle vlastní chuti:
oregáno
bazalka
tymián
rozmarýn
hrst krájených oliv (ale můžete použít sušená rajčata, grilovanou papriku, ořechy)

Postup přípravy receptu

  1. Do vlažné vody dejte lžíci mouky a kvasnice. Nechte kvasnice v teple probrat k životu. Z mouky, kvásku, oleje a soli vypracujte těsto a nechte minimálně hodinu kynout.

  2. Po hodině na pomoučněném vále zapracujte do těsta olivy a bylinky a z těsta udělejte dva oválné bochníčky. Nechte na plechu kynout dalších 30 minut.

  3. Pečte v troubě rozehřáté na 220°C přibližně 20 minut. Chleba musí na poklepání zvonit.

  4. Chleba chutná výborně jen s olivovým olejem, nebo pro středoevropany s máslem. Ale můžete ho taky naplnit. U nás to bylo grilovanou krkovicí, mozzarellou, cuketou a pestem z grilovaných paprik.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!