Okurková omáčka s vařeným vepřovým masem
Recepty, OmáčkySuroviny
- Na maso:
- 500 g vepřové kýty
- 1 l vody
- 1, 5 lžičky soli
- 2 kuličky nového koření
- 6 kuliček pepře
- 50 g cibule
- Na omáčku:
- 40 g oleje např. řepkového
- 60 g hladké mouky
- 500 ml vývaru z masa
- 300 ml mléka
- 120 ml sladké 12% sladké smetany
- 140 g steril. okurek bez nálevu
- 10 g oleje na orestování okurek
- 1 lžíce cukru krupice - dle potřeby
- 1 lžíce octa - dle potřeby
- sůl dle potřeby
- 25 g másla
Postup Okurková omáčka s vařeným vepřovým masem
Postup přípravy receptu
-
Do vařící vody se solí, kořením a cibulí vložíme vepřovou kýtu a pozvolna ji uvaříme do měkka. Trochu zchladlé maso nakrájíme na porce a zalijeme troškou vývaru, aby neokoralo. Zbývající vývar scedíme a odložíme na omáčku.
Okurky buď nastrouháme na hrubém slzičkovém struhadle, nebo je nakrájíme na drobné kostičky. Na horkém oleji je za stálého míchání orestujeme, přidáme pár lžic vody a krátce podusíme. Pokud jsou okurky moc kyselé, už teď můžeme přidat malinko cukru.
Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku. Za stálého prošlehávání metličkou zalijeme prochladlým vývarem, mlékem a omáčku přivedeme k varu. Velmi pozvolna necháme provářet 20-30 minut, často mícháme. Před koncem varu přidáme ještě smetanu. Hustotu omáčky případně v průběhu přípravy upravíme přidáním vývaru nebo mléka. Taktéž dosolíme, ale až po ochutnání, vývar je už slaný. Do omáčky vmícháme okurky, ještě dochutíme cukrem a převařeným octem. Nakonec zjemníme máslem.
Vhodnou přílohou je houskový knedlík.