Odpalované kuličky na způsob Paris-Brest
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 12 dkg hladké mouky
- 1,25 dl mléka
- 5 dkg másla
- špetka soli
- 3 vejce
- sekané lískové oříšky na posypání
- Oříškový karamel:
- 3 dkg mandlí
- 3 dkg lískových oříšků
- 6 dkg cukru krupice
- 2 dkg másla
- Dokončení krému:
- 3 dl mléka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový puding
- 15 dkg másla
Postup Odpalované kuličky na způsob Paris-Brest
Postup přípravy receptu
-
V osoleném mléce rozpustíme máslo a když začne vřít, vsypeme mouku. Mícháme, až se začne odlepovat od kastrolu a utvoří se hladká lesklá hrouda. Odstavíme a necháme chladnout.
Ořechy a mandle nasekáme a opražíme na pánvi, přisypeme cukr, necháme zkaramelizovat a přidáme máslo. Směs nalijeme na pečící papír trochu potřený tukem. Necháme vychladnout, snažíme se neujídat.
Troubu předehřejeme na 180° C. Do vychladlého těsta vešleháme po jednom vejce. Dvěma lžičkami tvoříme hromádky, nebo děláme sáčkem. Posypeme sekanými oříšky. Plech strčíme na 30 min. do trouby a neotvíráme dvířka. ′
Do 1,5 dl mléka vsypeme oříškový karamel a rozmixujeme. V druhé polovině mléka rozšleháme puding a žloutky. Karamelové mléko dáme vařit a když začne vřít, vlijeme mléko se žloutky a pudingem. Necháme vychladnout.
Zkontrolujeme upečené kuličky. Necháme pořádně vychladnout. Studený karamel našleháme s máslem. Vychladlé kuličky rozkrojíme a plníme krémem. Před podáváním posypeme cukrem.