Odpalované kuličky na způsob Paris-Brest

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
12 dkg hladké mouky
1,25 dl mléka
5 dkg másla
špetka soli
3 vejce
sekané lískové oříšky na posypání
Oříškový karamel:
3 dkg mandlí
3 dkg lískových oříšků
6 dkg cukru krupice
2 dkg másla
Dokončení krému:
3 dl mléka
2 žloutky
1 vanilkový puding
15 dkg másla

Postup přípravy receptu

  1. V osoleném mléce rozpustíme máslo a když začne vřít, vsypeme mouku. Mícháme, až se začne odlepovat od kastrolu a utvoří se hladká lesklá hrouda. Odstavíme a necháme chladnout.

  2. Ořechy a mandle nasekáme a opražíme na pánvi, přisypeme cukr, necháme zkaramelizovat a přidáme máslo. Směs nalijeme na pečící papír trochu potřený tukem. Necháme vychladnout, snažíme se neujídat.

  3. Troubu předehřejeme na 180° C. Do vychladlého těsta vešleháme po jednom vejce. Dvěma lžičkami tvoříme hromádky, nebo děláme sáčkem. Posypeme sekanými oříšky. Plech strčíme na 30 min. do trouby a neotvíráme dvířka. ′

  4. Do 1,5 dl mléka vsypeme oříškový karamel a rozmixujeme. V druhé polovině mléka rozšleháme puding a žloutky. Karamelové mléko dáme vařit a když začne vřít, vlijeme mléko se žloutky a pudingem. Necháme vychladnout.

  5. Zkontrolujeme upečené kuličky. Necháme pořádně vychladnout. Studený karamel našleháme s máslem. Vychladlé kuličky rozkrojíme a plníme krémem. Před podáváním posypeme cukrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!