Obrácený koláč z malých brambor, cherry rajčat a sýru Brie

Recepty, Ostatní

Suroviny

500 g malých brambor
200 g cherry rajčat
1 velká cibule
2 lžíce olivového oleje
40 g cukru
10 g másla
3 snítky čerstvého oregana nebo 1 kávová lžička sušeného
150 g Hermelínu
listové těsto
olivový olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Celé omyté brambory dáme vařit i se slupkou do osolené vody (nevařil jsem je úplně do měkka). Necháme vychladnout. Poté krájíme na 2 cm kolečka (já jsem dělal asi 1 cm).

  2. Rajčata překrojíme na polovinu, překrojenou částí je naskládáme vzhůru na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a dáme do vyhřáté trouby na 130°C na 1 hodinu. Necháme vychladnout.

  3. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme do zlatova na 2 lžících olivového oleje. Necháme vychladnout.

  4. Spodek formy vyložíme pečícím papírem. Z cukru a másla uděláme karamel, kterým potřeme spodek formy a posypeme nasekaným oreganem. Na karamel vyskládáme kolečka brambor, jedno vedle druhého. V další vrstvě vyskládáme do mezer mezi bramborami rajčata, pak cibuli a nakonec poklademe slabými plátky sýra, u kterého jsme seřízli vrchní část s plísní. Vršek pokryjeme rozváleným plátem těsta, u okrajů formy dobře přitiskneme a dáme péct na 200°C asi 25 minut (nechal jsem 20 minut). Potom snížíme teplotu na 180°C a necháme ještě dalších 15 minut (nechal jsem 10 minut) péct. Vyndáme z trouby a necháme 2 minuty stát a pak vyklopíme z formy. Ihned podáváme. Můžeme servírovat samotné nebo se zeleným ochuceným salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!