Obrácený koláč z malých brambor, cherry rajčat a sýru Brie
Recepty, OstatníSuroviny
- 500 g malých brambor
- 200 g cherry rajčat
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 40 g cukru
- 10 g másla
- 3 snítky čerstvého oregana nebo 1 kávová lžička sušeného
- 150 g Hermelínu
- listové těsto
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup Obrácený koláč z malých brambor, cherry rajčat a sýru Brie
Postup přípravy receptu
-
Celé omyté brambory dáme vařit i se slupkou do osolené vody (nevařil jsem je úplně do měkka). Necháme vychladnout. Poté krájíme na 2 cm kolečka (já jsem dělal asi 1 cm).
Rajčata překrojíme na polovinu, překrojenou částí je naskládáme vzhůru na plech vyložený pečícím papírem, osolíme, opepříme a zakápneme olivovým olejem a dáme do vyhřáté trouby na 130°C na 1 hodinu. Necháme vychladnout.
Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a orestujeme do zlatova na 2 lžících olivového oleje. Necháme vychladnout.
Spodek formy vyložíme pečícím papírem. Z cukru a másla uděláme karamel, kterým potřeme spodek formy a posypeme nasekaným oreganem. Na karamel vyskládáme kolečka brambor, jedno vedle druhého. V další vrstvě vyskládáme do mezer mezi bramborami rajčata, pak cibuli a nakonec poklademe slabými plátky sýra, u kterého jsme seřízli vrchní část s plísní. Vršek pokryjeme rozváleným plátem těsta, u okrajů formy dobře přitiskneme a dáme péct na 200°C asi 25 minut (nechal jsem 20 minut). Potom snížíme teplotu na 180°C a necháme ještě dalších 15 minut (nechal jsem 10 minut) péct. Vyndáme z trouby a necháme 2 minuty stát a pak vyklopíme z formy. Ihned podáváme. Můžeme servírovat samotné nebo se zeleným ochuceným salátem.