Obrácený koláč s červenou řepou I.
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 1 listové těsto
- 3 - 4 uvařené řepy
- 3 PL octa balsamico
- 2 PL medu
- 2 stroužky česneku
- pár snítek tymiánu
- 1 PL másla
- pepř
- sůl
Postup Obrácený koláč s červenou řepou I.
Postup přípravy receptu
-
Na pánev vlijeme ocet a zahřejeme, přidáme med, podle chuti osolíme a opepříme. Přihodíme jemně posekaný česnek a tymián. Necháme chvilku redukovat, až se směs začne táhnout.
Řepy nakrájíme na plátky o síle cca 0,5 cm a postupně vkládáme do pánve a obalíme je směsí z obou stran. Klademe od středu na dno koláčové formy (pozor, nepoužívat tu s odnímatelným dnem, jinak šťáva poteče ven) a zbytkem šťávy přelijeme.
Listové těsto vyválíme a překryjeme jím celou formu. Okraje těsta zastrkejte podél krajů ke dnu, párkrát ho propíchněte špičkou nože a formu vložte do trouby vyhřáté na 180°C. Pečeme cca 30 minut.
Vyjměte z trouby a nechte chvilku odstát, bublající šťáva se vsákne a teprve pak koláč obraťte. Formu přiklopte větším talířem a otočte dnem vzhůru.
Ještě teplý koláč pokryjte pár kousky sýru, buď kozím nebo nějakým chuťově výraznějším. Já jsem použila Gorgonzolu, kozímu sýru jsem nepřišla na chuť.