Obložené řízky na bramborách
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 500-600 g oloupaných brambor
- 1 tence krájená cibule
- 3 plátky masa na řízky: krkovice, plec, karé, kýta
- 100 g anglické slaniny (nebo Váhalovy...)
- sůl
- pepř mletý
- 150 g tvrdého sýru
- 120 g majonézy
- 80 g zakysané smetany
- 2-3 stroužky česneku
- pečící papír
Postup Obložené řízky na bramborách
Postup přípravy receptu
-
Zapékací mísu, pekáček nebo remosku vyložíme pečícím papírem. Na dno naskládáme na silnější plátky pokrájené brambory, na které rozprostřeme na tenká kolečka pokrájenou cibuli. Vše mírně osolíme a opepříme a poklademe plátky naklepaných osolených a opepřených řízků. Na ty naskládáme plátky slaniny (tu můžeme i pokrájet na menší kousky) a na vše rozetřeme směs z majolky, zakysané smetany a nastrouhaného česneku, kterou zasypeme nastrouhaným sýrem dle chuti (uzený, čedar, gouda...).
Pekáček nebo zapékací mísu (případně remosku) zaklopíme a dáme péct na cca 40-45 minut do předehřáté trouby na 200 stupňů. Poté odklopíme a dopečeme jen krátce dozlatova (není nutné).
Pokud chceme mít vrchní sýrovou krustu křupavou, přimícháme do strouhaného sýru před posypáním, čerstvě mletou strouhanku z necelého rohlíku či žemle.