Nepečený třešňový řez / dort

Recepty, Moučníky

Suroviny

Třešňový pudink:
3 kg vypeckovaných třešní
2 - 2,5 ks vanilkového pudinku (sypký), dle šťavnatosti třešní
cukr dle chuti, sladkosti třešní
500 ml vody
Dále:
cukrářské nebo dětské piškoty, dle potřeby
olej na vytření většího vyššího pekáče
šlehačka, zmrzlina nebo zakysaná smetana na dozdobení

Postup přípravy receptu

  1. Vypeckované třešně nasypeme do hrnce, přilijeme cca 3 dl vody, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylé vodě rozmícháme pudinky, které za stálého míchání vlijeme k třešním a necháme krátce provařit jako klasický pudink.

  2. Větší vyšší pekáč vymažeme mírně olejem, aby se z něj řezy později dobře vyndávaly, na dno naskládáme cukrářské nebo dětské piškoty (já použil obojí), na ně naneseme naběračkou vrstvu třešňového pudinku, kterou rovnoměrně rozetřeme, poté opět dáme vrstvu piškotů a takto pokračujeme, dokud nedojde pudink.

  3. Řezy dáme do chladna vychladnout, ztuhnout a proležet (nejlépe přes noc). Poté krájíme na porce, které před podáváním dozdobíme kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny. Zbylé řezy uchováváme v chladnu.

  4. Řezy jsou velmi jednoduché, osvěžující a časově nenáročné, pokud vám někdo pomůže s vypeckováním třešní:-). Můžeme je udělat místo do velkého pekáče třeba do plastových misek na uskladnění potravin, případně do dortové formy, kdy bude stačit množství z 1,5 - 2 kg třešní. Nechceme-li tak velké množství, postačí snížit množství surovin na polovinu, ale určitě budete brzy dělat další várku:-).

  5. Řezy můžeme udělat i tak, že upečeme piškotový korpus, který rozkrojíme a mezi vrstvy piškotu rozdělíme třešňový pudink. Piškot můžeme pokapat třešňovým likérem nebo vaječným koňakem...


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!