Nepečený třešňový řez / dort
Recepty, MoučníkySuroviny
- Třešňový pudink:
- 3 kg vypeckovaných třešní
- 2 - 2,5 ks vanilkového pudinku (sypký), dle šťavnatosti třešní
- cukr dle chuti, sladkosti třešní
- 500 ml vody
- Dále:
- cukrářské nebo dětské piškoty, dle potřeby
- olej na vytření většího vyššího pekáče
- šlehačka, zmrzlina nebo zakysaná smetana na dozdobení
Postup Nepečený třešňový řez / dort
Postup přípravy receptu
-
Vypeckované třešně nasypeme do hrnce, přilijeme cca 3 dl vody, osladíme dle chuti a přivedeme k varu. Ve zbylé vodě rozmícháme pudinky, které za stálého míchání vlijeme k třešním a necháme krátce provařit jako klasický pudink.
Větší vyšší pekáč vymažeme mírně olejem, aby se z něj řezy později dobře vyndávaly, na dno naskládáme cukrářské nebo dětské piškoty (já použil obojí), na ně naneseme naběračkou vrstvu třešňového pudinku, kterou rovnoměrně rozetřeme, poté opět dáme vrstvu piškotů a takto pokračujeme, dokud nedojde pudink.
Řezy dáme do chladna vychladnout, ztuhnout a proležet (nejlépe přes noc). Poté krájíme na porce, které před podáváním dozdobíme kopečkem šlehačky, zakysané smetany nebo vanilkové zmrzliny. Zbylé řezy uchováváme v chladnu.
Řezy jsou velmi jednoduché, osvěžující a časově nenáročné, pokud vám někdo pomůže s vypeckováním třešní:-). Můžeme je udělat místo do velkého pekáče třeba do plastových misek na uskladnění potravin, případně do dortové formy, kdy bude stačit množství z 1,5 - 2 kg třešní. Nechceme-li tak velké množství, postačí snížit množství surovin na polovinu, ale určitě budete brzy dělat další várku:-).
Řezy můžeme udělat i tak, že upečeme piškotový korpus, který rozkrojíme a mezi vrstvy piškotu rozdělíme třešňový pudink. Piškot můžeme pokapat třešňovým likérem nebo vaječným koňakem...