Nepečený jahodový dort z domácího krému

Recepty, Moučníky

Suroviny

500 g bílého jogurtu
250 g tvarohu
50 g krupicového cukru (nebo samozřejmě i jinak dle chuti)
1 vanilkový cukr
200 g cukrářských piškotů
1 balení cukrárenského želé (použila jsem toto červené)
200 g jahod na krém a další čerstvé na ozdobu dle potřeby

Postup přípravy receptu

  1. Ač nepečený, časově tento dezert zabere o něco více než pečení, než bude hotový, jeden den si totiž počkáte. Co se pracnosti týče, je ale opravdu jednoduchý, takže se nebojte mu ten čas dopřát;, "Bílý jogurt, tvaroh a cukry smíchejte. Jahody nahrubo rozmixujte a celé, i se šťávou, je vmíchejte do tvarohovo-jogurtové směsi. Připravte si vyšší nádobu a látkovou plenu, starý kapesník či kuchyňskou utěrku. Tu k hrnci přichytněte gumičkou nebo ji vypodložte ještě nějakým sítem (můžete plenu zachytit i dobře držící poklicí, jako to dělám já). Nalijte krém na plenu, dobře utáhněte (dejte pozor, aby se vám neprověšovala a zvolte vyšší nádobu, tekutiny totiž odkape docela dost) a dejte odpočívat na alespoň 12 hodin do lednice. Pokud vám tento postup něco připomíná - ano, je to vlastně něco jako domácí lučina nasladko;-) Pozor, odkapanou jahodovou syrovátku rozhodně nevylévejte - můžete pak do ní uvařit želé nebo ji jen tak vypít, je sama o sobě výborná a syrovátka je zdravá.

  2. Zhruba polovinu cukrářských piškotů rozpulte a vyložte je po obvodu dortové formy. Pokud budete chtít, můžete si dno lehce potřít vodou nebo odkapanou ovocnou šťávou, piškoty ji nasají a budou vám tak lépe držet, ale nepřehánějte to, abyste si je úplně nerozmočili. Dno taktéž vyložte zbývajícími piškoty. Navrstvěte odkapaný krém a dejte opět chladit do lednice.

  3. Připravte si želé dle návodu - já jsem to své rozmíchala v půl litru odkapané syrovátky (vyšlo mi jí zhruba 400 ml a 100 ml jsem doplnila vodou) a minutku svařila. Pak je potřeba chvíli počkat, než želé vychladne. Kdybyste jej na krém totiž nalévali horké, rozteklo by se všude a rozmočilo krém i piškot. Vytrvejte tedy minimálně až do chvíle, kdy bude mít želé pokojovou teplotu a využijte tento čas k očištění a nakrájení jahod, které navrstvíte na krém. Závěrem tedy ještě ono vychladlé želé, ještě chvilka tuhnutí v lednici a pak už opravdu můžete začít mlsat;-)


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!