Nekynutý koláč z droždí s tvarohovo-jablečnou náplní
Recepty, MoučníkySuroviny
- kvásek:
- 1 celá kostka droždí-42 g
- vlažné mléko
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2 lžíce hladké mouky
- Postup kvásek:
- -do kastrůlku dáme mléko a trochu ho ohřejeme musí být jen vlažné
- -rozdrobíme do něj droždí
- -přidáme cukr
- (mouku vidličkou dobře promícháme a necháme kvásek vzejít)
- těsto:
- Do mísy nejdříve dáme:
- 500 g hladké mouky
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 lžičky soli
- a vše promísíme, pak přidáme:
- 80-100 g másla změklého másla
- 100 ml mléka nebo více záleží na savosti mouky
- 1 celé vejce
- citronová kůra
- a nakonec připravený kvásek
- náplň:
- 2 měkké tvarohy
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- cukr jak kdo sladí
- 1 vejce
- jablka-oloupaná a na kostičky nakrájená nebo jiné sezonní ovoce
- Tvaroh promícháme s půlkou pudinkového prášku, cukrem a vejcem.
- Do tvarohové hmoty vmícháme jablka.
Postup Nekynutý koláč z droždí s tvarohovo-jablečnou náplní
Postup přípravy receptu
-
Těsto dobře propracujeme nebo uhněteme v domácí pekárně. Těsto by mělo být hladké a nelepí se na ruce, pokud ano přidáme ještě mouku. Těsto rozdělíme na dvě části.
Z první části vyválíme tenkou placku.
Na dno formy dáme pečící papír, placku na něj položíme tak, aby po obvodu měla rantl vysoký cca 2 cm a propícháme vidličkou.
Rozetřeme náplň.
Z druhé části vyválíme dlouhý obdélník o rozměrech: délka-obvod kulaté formy, ale raději delší, šířka-10 cm. Obdélník nožem nebo rádlem začistíme, aby strany byly rovné.
Pruh lehce poprášíme moukou nebo moučkovým cukrem, podélně přeložíme a v ohybu nařízneme po celé délce proužky cca 3 cm dlouhé a 1 cm široké.
Opatrně přeneseme a položíme na obvod formy-foto koláče.
Potom každý proužek otočíme do tvaru slzy, nakonec můžeme potřít rozšlehaným vejcem.
Náplň na koláči posypeme mandlovými lupínky-nemusí být.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200°C (horkovzdušná trouba 180°C) cca 45-50 minut.