Narozeninový dort s krémem z bílé čokolády
Recepty, DortySuroviny
- na korpus:
- 200 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g změklého másla
- 4 vejce
- 2 lžíce mléka
- 2 lžičky prášku do pečiva
- na krém:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 100 g kvalitní bílé čokolády
- 1 lžička moučkového cukru
- ostatní:
- jahodový džem
- čerstvé jahody
Postup Narozeninový dort s krémem z bílé čokolády
Postup přípravy receptu
-
Připravíme korpus smícháním moučkového cukru, másla, vajec, mléka a pak postupně přisypeme mouku s práškem do pečiva.
Formu vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a těsto do formy vlijeme.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C (horkovzdušná) asi 40 minut. Pokud máme formy dvě, můžeme těsto rozdělit a péct dva korpusy při stejné teplotě asi 20 minut. Upečenost vyzkoušíme špejlí.
Korpusy necháme vychladnout a pak vyndáme z formy.
Mezitím připravíme krém vyšleháním smetany s cukrem.
Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu a přimícháme ji do vyšlehané šlehačky.
Korpus prořízneme na dvě stejná kola a spodní část hojně pomažeme jahodovým džemem.
Na něj dáme část krému a přiklopíme druhou částí korpusu (pokud jsme pekli dva korpusy, prořezávání odpadá).
Povrch dortu i strany pomažeme krémem.
Zdobíme čerstvýma jahodama a dáme do lednice alespoň na 1 hodin proležet.