Naan chléb - pokus jedna
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- 1/2 kostky droždí (15-20 g)
- 1,5 KL cukru krystalu
- 2 KL himalájské soli
- (může byt i obyč., ale té bych dala méně)
- 1 PL oleje
- 1 hrnek mléka (plnotučné)
- 2 KL kypřícího prášku
- 3/4 hrnku teplé vody
- 700 g hladké mouky
Postup Naan chléb - pokus jedna
Postup přípravy receptu
-
Smícháme droždí s teplou vodou a cukrem (dobře rozmícháme) a necháme chvilinku odstát.
Přidáme teplé mléko, sůl a olej. Poté vypracujeme s celým množstvím mouky, do které jsme zamíchali kypřící prášek (ze začátku zkuste dát raději třeba 600-650 g a v průběhu zpracovávání raději přisypejte zbytek mouky). Těsto nemá být moc hutné. Po dobrém propracování se nelepí. Dáme do misky a zakryjeme utěrkou.. Nechávám kynout asi tak 25-30 min.
Těsto rozporcujeme na asi 6-8 kuliček (podle toho, jak velké placky chcete) a s malým množstvím mouky na podsypání válu rozválíme na co nejtenčí placky.
Zkoušela jsem dvě verze - první byla na olejem potřený plech asi na 4-5 min do trouby (horkovzdušné). Druhá - s malým množstvím oleje na el. pánvi (za mě rozhodně lepší verze, trouba ho vysuší hodně a je křupavý, z pánve je výborný). Z každé strany jsem na pánvi nechala cca 1-2 minutky.
Poté natřeme rozpuštěným máslem (možno přidat nasekané bylinky, česnek...) dle libosti a fantazie.