Moravská kapsa
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 1 kg hovězího masa zadní
- 1 domácí Moravská klobása
- 1 silnější plátek Lopenické slaniny
- 2 syrová vejce
- 2 velké cibule
- 2 feferonky
- vepřové sádlo
- mletý kmín
- sůl
- pepř
Postup Moravská kapsa
Postup přípravy receptu
-
Hovězí maso si nakrájíme na 6 silnějších plátků a do každého z nich uděláme opatrně nožem kapsu.
Moravskou klobásku si nakrájíme na malé kostičky, stejně tak cibuli, feferonky a Lopenickou slaninu.
Do pánve si dáme trošku vepřového sádla (asi tak lžičku) a dáme opékat slaninu, klobásku a ke konci opékání i cibuli a zcela na závěr i feferonky. Jakmile je vše k naší spokojenosti do zlatova opečené zalijeme směs syrovým vejcem a zamícháme, aby se nám vše krásně spojilo. Směs následně necháme vychladnout.
Plátky masa před plněním osolíme a okmínujeme jak uvnitř vytvořené kapsy tak i na povrchu.
Vychladlou směsí plníme připravené kapsy. Po naplnění spíchneme malou jehlicí a na asi lžíci rozpuštěného sádla zprudka opečeme ze všech stran. Kapsy po opečení vložíme do hrnce.
Ve výpeku opečeme do hněda cibuli, lehce podlijeme poté vodou a nalijeme do hrnce na opečené kapsy. Dusíme do měkka dle stáří a kvality masa. Poté co jsou kapsy měkké, vyndáme je z hrnce – odstraníme jehlice a udržujeme teplé. Vzniklou šťávu zahustíme troškou hl. mouky, kterou si rozmícháme ve studené vodě a přidáme do šťávy. Poctivě promícháme a za pravidelného míchání necháme provařit cca 15 minut.
Pro zjemnění můžeme ještě rozmixovat ponorným mixérem a přidat na konec již bez vaření oříšek másla. Podáváme s vařenou rýží a posypané kostičkami opečené domácí klobásky.