Moravská kyselica podle naší babičky

Recepty, Polévky

Suroviny

sklenice kysaného zelí
2 litry vody
200 g kysané smetany
uzené maso nebo slanina
3 ks bobkového listu
5 ks nového koření
1/4 lžičky mletého kmínu
špetička mletého chilli -nemusí být
mletý pepř
sůl
cukr
hladká mouka na zahuštění -závarek
vejce
pažitka

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme zelí - kdo chce, může zelí předem trochu posekat, přidáme vodu, mletý kmín a osolíme.

  2. Do čajového sáčku (koření pak nemusíme z polévky lovit) dáme bobkové listy, nové koření, sáček pevně uzavřeme a vložíme do hrnce. Vaříme cca 30 minut.

  3. Mezitím nakrájíme na kostičky uzené maso nebo slaninu a na pánvi lehce orestujeme.

  4. Dále si připravíme vejce doztracena.

  5. Když je zelí uvařené, vlijeme do hrnce smetanu, přivedeme k varu a dohustíme závarkem. Není to ale nutné, protože polévka je sama o sobě docela hustá, nicméně kdo chce, aby mu lžíce tzv. stála v talíři, tak závarek přidá.

  6. Do polévky dáme orestované uzené maso nebo slaninu a nakonec dochutíme mletým pepřem, chilli, cukrem, případně ještě dosolíme.

  7. Polévku nalijeme do talíře, vložíme do ní ztracené vejce a ozdobíme pažitkou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!