Moje kulajda
Recepty, PolévkySuroviny
- hrst sušených hub
- sůl
- 4-5 brambor
- 1 lžička drceného kmínu
- 100 ml octa
- 4 vejce
- asi 30 g hladké mouky
- 250 g zakysané smetany
- drcený černý pepř
- několik snítek čerstvého kopru
Postup Moje kulajda
Postup přípravy receptu
-
Houby vysypeme do litru osolené vody (nebo houbového vývaru) a vaříme přibližně 10 minut. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme je do hrnce k houbám. Přisypeme kmín, promícháme a necháme vše vařit.
V jiném hrnci přivedeme k varu asi 750 ml vody a vlijeme do ní ocet. Rozklepneme jedno vejce a opatrně ji vložíme do octové vody. Lžící přehrnujeme bílek přes žloutek a vaříme asi 4 minuty. Pak vejce vyjmeme a stejným způsobem uvaříme i zbylá vejce.
Když jsou brambory téměř měkké, zajistíme základ polévky moukou rozmíchanou ve smetaně. Polévku povaříme ještě asi 5 minut. Pak jí dochutíme solí a pepřem a vmícháme do ní nasekaný kopr. Na talíři doplníme každou porci vejcem.