Mléčné francouzské houstičky
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- na omládek:
- 100 ml (g) vody
- lžička medu (nebo sladěnky)
- 130 g hladké mouky
- 20 g droždí
- Dále:
- 80 ml vody
- 1 vejce
- 100 g cukru
- 50 g másla a 50 g Hery
- (nebo 100 g másla)
- špetka soli
- 20 g sušeného mléka
- 330 g hladké mouky
Postup Mléčné francouzské houstičky
Postup přípravy receptu
-
Z určených surovin umícháme omládek a necháme ho 45-60 minut kynout. Přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků, z každého uděláme hubenou bulku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout.
Potřeme je vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200°C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak). Je potřeba při pečení hlídat.
Houstičky by měly zůstat hodně světlounké, zároveň jsou i velice měkké, chladnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.