Mini quiche - toastové košíčky
Recepty, PředkrmySuroviny
- 50 g slaniny (pokrájené na kostičky)
- 1/4 cibule (jemně pokrájené na kostičky)
- cca 1 lžíce oleje na smažení
- 6 ks světlého toustového chleba
- 2 vejce
- 2/3 hrníčku mléka (cca 150 ml)
- 1/3 hrníčku Čedaru -strouhaného sýru, který se dobře roztaví a má výraznější chuť (Gruyere, Madeland)
- 2 lžičky čerstvého oregána
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup Mini quiche - toastové košíčky
Postup přípravy receptu
-
Rozpalte troubu na 180°C.
Na malé pánvičce si mezitím na lžíci oleje osmahněte cibuli se slaninou, cca 2-3 minuty a pak dejte stranou(klidně to v pánvičce nechte).
Ze střídky plátků chleba si vykrojte kulaté tvary (třeba větší sklenicí či prázdnou plechovkou) a válečkem na těsto trochu rozválejte, aby se dalo vytvarovat do košíčku. Ne zase úplně tenké do průsvitna, aby se s tím pak dalo vůbec ještě pracovat.
Košíček (tedy základ quiche) si vytvoříte ve vymaštěných formičkách na muffiny, kam chlebové těsto vtlačte do jednotlivých otvorů a dejte na 3-4 minutky propéct do vyhřívající se trouby (nezáleží, jaká je tam přesně teplota), až střídka lehce zezlátne. Měla jsem celý plech na muffiny, ale využila jsem jen část pro 6 kousků.
Rozklepnutá vejce našlehejte jen vidličkou, smíchejte s mlékem, bylinkami, osolte a opepřete (klidně si tam přihoďte i něco ostřejšího, pokud máte rádi).
Teď vytáhněte z trouby nahřáté toastové košíčky ve formě na muffiny.
Rozdělte rovnoměrně do formiček s chlebem slaninu s cibulí, stejně tak učiňte se sýrem.
Do každého košíčku přilijte cca 2 1/2 lžíce vaječné směsi a ihned vložte do trouby, aby se vejce nestihlo nasáknout do těsta.
Pečte zhruba 12-15 minut, kdy toastové košíčky začnout zlátnout.
Po vyndání z trouby nechte quiche chvíli odstát před servírováním, než si náplň sedne. Pokud vám zbyly čerstvé bylinky, tak jimi košíčky na závěr posypte.