Mikulášský máslový závin

Recepty, Moučníky

Suroviny

470 g polohrubé mouky
70 g moučkového cukru
1/2 KL soli
1 vejce
70 g másla
Kvásek:
42 g čerstvého droždí
250 ml mléka
50 g polohrubé mouky
30 g moučkového cukru
Dokončení:
70 g másla
moučkový cukr

Postup přípravy receptu

  1. V teplém mléce rozmícháme droždí, mouku a cukr. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

  2. K mouce přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěné vlažné máslo, k tomu kvásek a vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi 30 minut kynout.

  3. Z těsta vytvarujeme 5 bochánků, ty budou pod utěrkou kynout další hodinu.

  4. Postupně je vyválíme na stejně velké obdélníky, které potřeme rozpuštěným máslem a skládáme na sebe. Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo.

  5. Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut. Upečený závin pocukrujeme.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!