Mikulášský máslový závin
Recepty, MoučníkySuroviny
- 470 g polohrubé mouky
- 70 g moučkového cukru
- 1/2 KL soli
- 1 vejce
- 70 g másla
- Kvásek:
- 42 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 50 g polohrubé mouky
- 30 g moučkového cukru
- Dokončení:
- 70 g másla
- moučkový cukr
Postup Mikulášský máslový závin
Postup přípravy receptu
-
V teplém mléce rozmícháme droždí, mouku a cukr. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
K mouce přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěné vlažné máslo, k tomu kvásek a vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi 30 minut kynout.
Z těsta vytvarujeme 5 bochánků, ty budou pod utěrkou kynout další hodinu.
Postupně je vyválíme na stejně velké obdélníky, které potřeme rozpuštěným máslem a skládáme na sebe. Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo.
Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut. Upečený závin pocukrujeme.