Meruňkový koláč s čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce hnědého cukru
- 3 lžíce mouky
- 1 lžíce kakaa
- Poleva:
- půl tvarohu (125 g)
- 1 zakysaná smetana (200 ml)
- 1 vejce
- 2 lžíce medu
- sklenice kompotovaných meruněk
- 1 sáček čirého dortového želé
- hrst čokoládových lupínků
Postup Meruňkový koláč s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Zapneme troubu na 170 st.C a dáme okapat meruňky na cedník - šťávu uschováme. Z bílků (a pár kapek citronové šťávy) ušleháme tuhý sníh, v jiné misce prošleháme žloutky s cukrem a olejem. Přimícháme mouku s práškem, kakao a opatrně vmícháme sníh.
Do vymazané či olejem ve spreji vystříkané koláčové formy rozetřeme těsto, poklademe meruňkami a zalijeme polevou, kterou připravíme tak, že tvaroh, med, vejce i zakysanou smetanu prošleháme.
Dáme péci na cca 25-30 minut - dokud kraje koláče nezezlátnou. Vyndáme z trouby a horké posypeme čokoládovými zlomky.
Vychladlý koláč polijeme dortovým želé, které uvaříme z přislazené šťávy z kompotu (vychází na čtvrt litru) podle návodu na sáčku.