Meruňkový koláč s čokoládou

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1 lžíce oleje
1/2 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce hnědého cukru
3 lžíce mouky
1 lžíce kakaa
Poleva:
půl tvarohu (125 g)
1 zakysaná smetana (200 ml)
1 vejce
2 lžíce medu
sklenice kompotovaných meruněk
1 sáček čirého dortového želé
hrst čokoládových lupínků

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 170 st.C a dáme okapat meruňky na cedník - šťávu uschováme. Z bílků (a pár kapek citronové šťávy) ušleháme tuhý sníh, v jiné misce prošleháme žloutky s cukrem a olejem. Přimícháme mouku s práškem, kakao a opatrně vmícháme sníh.

  2. Do vymazané či olejem ve spreji vystříkané koláčové formy rozetřeme těsto, poklademe meruňkami a zalijeme polevou, kterou připravíme tak, že tvaroh, med, vejce i zakysanou smetanu prošleháme.

  3. Dáme péci na cca 25-30 minut - dokud kraje koláče nezezlátnou. Vyndáme z trouby a horké posypeme čokoládovými zlomky.

  4. Vychladlý koláč polijeme dortovým želé, které uvaříme z přislazené šťávy z kompotu (vychází na čtvrt litru) podle návodu na sáčku.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!