Mazurek velikonoční
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- Těsto:
- 2,5 sklenky mouky hrubé
- 3/4 sklenky cukru moučka
- 250 g Hera nebo podobný margarin
- 4 žloutky
- 4 PL mléka
- prášek do pečiva
- trochu mandlového aroma nebo Amaretto
- Náplň:
- 1 kondenzované slazené mléko v konzervě
- pikantní rybízová marmeláda (linecká,nebo povidla)
- 100 g vlašských ořechů - jádra
- plátky mandlí na ozdobu
Postup Mazurek velikonoční
Postup přípravy receptu
-
Příprava: Z tohoto možství nám vyjdou dva Mazurki - pečeme na kulatém koláčovém plechu.
Nejprve dáme vařit kondenzované mléko. Plechovku s mlékem dáme do kastrolu tak aby byla úplně zakryta vodou, vaříme na velmi pomalém ohni cca 3 hodiny. Poté ji necháme vychladnout do studena. Studenou plechovku otevřeme.
Mouku promísíme s práškem, přidáme pokrájený tuk, mléko, žloutky a aroma a vypracujeme těsto. Dáme na půl hodiny odpočinout do ledničky.
Formu na koláče vymastíme a vyformujeme těstem s nízkým krajem. Pečeme na 200°C kolem půl hodiny.
Upečený koláč potřeme povidly, posypeme ořechy a nahoru potřeme masou z mléka. Posypeme mandlovými lupínky