Máslový croissant s čokoládou
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 3 hrnky (375 g) hladké mouky (plus navíc pro posypání válu)
- 1 PL (9 g) instantního droždí
- 1/4 hrnku (50 g) cukru
- 1,25 KL (7 g) soli
- 1,25 hrnku (300 ml) studeného plnotučného mléka
- 2 PL (28 g) másla (nakrájené na kousky)
- Máslová náplň:
- 1,5 hrnku (340 g) studeného másla (nakrájeného na 3 cm kousky)
- 2 PL (16 g) hladké mouky
- Na dokončení:
- 225 g hořké čokolády (jemně nasekané)
- 1 rozšlehané vejce (na potření croissantů)
Postup Máslový croissant s čokoládou
Postup přípravy receptu
-
Z mouky, droždí, cukru, soli a mléka zaděláme těsto, postupně vmíchám i máslo.
Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu v lednici vychladnout.
Mezitím si připravíme máslovou náplň.
Kousky másla dáme na vál a poprášíme moukou.
Škrabkou máslo spojíme s moukou dohladka.
Máslo vyválíme na čtverec 15x15 cm, zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do lednice.
Těsto rozválíme na čtverec 30x30 cm a na něj položíme na šikmo máslový čtverec.
Máslo těstem překryjeme a vyválíme asi do čtverce 35x35 cm, až je máslo úplně rozválené.
Těsto složíme na třikrát a potom srolujeme.
Zabalíme do fólie a dáme do lednice asi na 2 hodiny vychladit.
Po 2 hodinách znovu vyválíme, znovu složíme a znovu dáme do lednice na 2 hodiny.
Těsto vyválíme na čtverec 50x50 cm, rozkrojíme na 4 malé čtverce.
Každý z malých čtverců rozkrojíme na 3 malé obdélníky, celkem budeme mít 12 obdélníků.
Do středu každého obdélníku dáme asi 1 PL nastrouhané čokolády a zabalíme.
Dáme na plech vyložený pečícím papírem, spojem dolů.
Přikryjeme je utěrkou a necháme je kynout asi 45 - 60 minut.
Předehřejeme troubu na 200°C a croissanty potřeme rozmíchaným vajíčkem.
Pečeme asi 18 - 22 minut.
Před podáváním je necháme asi 20 minut vychladnout.