Marinovaný africký sumeček s kroketami

Recepty, Ryby

Suroviny

400 g balení sumečka
polovina citronu
1 vejce
2 lžíce zakysané smetany
1-2 lžičky hořčice (dijonská)
špetka chilli (nebo kari půl lžičky)
1 lžička zeleninového koření bez konzervantů
Krokety:
3 brambory velikosti pěsti
1 rovná lžíce sádla
1 malé vejce
sůl
3-4 lžíce strouhanky na zahuštění
strouhanka a vejce na obalení
sádlo na smažení

Postup přípravy receptu

  1. Omytého a osušeného sumečka nakrájíme na porce, pokapeme z obou stran citronem a dáme do chladu. Připravíme do uzavíratelné mísy marinádu tak, že vidličkou prošleháme vejce se zakysanou smetanou a hořčicí. Přidáme zeleninové koření, dle chuti chilli nebo kari. Sůl nepřidáváme, zeleninové koření již sůl obsahuje. Promícháme a do směsi vložíme marinovat kousky sumečka, které zlehka promícháme, uzavřeme a dáme na 30 minut do chladu.

  2. Předehřejeme troubu na 200° C. Dáme vařit oškrábané, nakrájené a omyté brambory. Uvařené doměkka slijeme, lehce rozšťoucháme, přidáme sádlo a rozšťoucháme úplně na jemno. Necháme brambory mírně zchladnout, přidáme strouhanku, vejce, sůl a promícháme. Zpracujeme rychle těsto, nesmí se s ním pracovat dlouho, pak řídne.

  3. Sumečka i s marinádou přendáme do pekáčku a vložíme do trouby na 15-20 minut. Připravíme pánev a necháme v ní rozehřát sádlo. Z těsta vytvoříme malé kuličky (cca 21 ks) nebo válečky, obalíme je v rozšlehaném vejci, pak ve strouhance a ihned opékáme do zlaté barvy. Hotové krokety dáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Upečeného sumečka podáváme s kroketami a doplníme zeleninovým salátem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!