Marinovaný africký sumeček s kroketami
Recepty, RybySuroviny
- 400 g balení sumečka
- polovina citronu
- 1 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1-2 lžičky hořčice (dijonská)
- špetka chilli (nebo kari půl lžičky)
- 1 lžička zeleninového koření bez konzervantů
- Krokety:
- 3 brambory velikosti pěsti
- 1 rovná lžíce sádla
- 1 malé vejce
- sůl
- 3-4 lžíce strouhanky na zahuštění
- strouhanka a vejce na obalení
- sádlo na smažení
Postup Marinovaný africký sumeček s kroketami
Postup přípravy receptu
-
Omytého a osušeného sumečka nakrájíme na porce, pokapeme z obou stran citronem a dáme do chladu. Připravíme do uzavíratelné mísy marinádu tak, že vidličkou prošleháme vejce se zakysanou smetanou a hořčicí. Přidáme zeleninové koření, dle chuti chilli nebo kari. Sůl nepřidáváme, zeleninové koření již sůl obsahuje. Promícháme a do směsi vložíme marinovat kousky sumečka, které zlehka promícháme, uzavřeme a dáme na 30 minut do chladu.
Předehřejeme troubu na 200° C. Dáme vařit oškrábané, nakrájené a omyté brambory. Uvařené doměkka slijeme, lehce rozšťoucháme, přidáme sádlo a rozšťoucháme úplně na jemno. Necháme brambory mírně zchladnout, přidáme strouhanku, vejce, sůl a promícháme. Zpracujeme rychle těsto, nesmí se s ním pracovat dlouho, pak řídne.
Sumečka i s marinádou přendáme do pekáčku a vložíme do trouby na 15-20 minut. Připravíme pánev a necháme v ní rozehřát sádlo. Z těsta vytvoříme malé kuličky (cca 21 ks) nebo válečky, obalíme je v rozšlehaném vejci, pak ve strouhance a ihned opékáme do zlaté barvy. Hotové krokety dáme na papírovou utěrku, aby se vsákl přebytečný tuk. Upečeného sumečka podáváme s kroketami a doplníme zeleninovým salátem.