Mandlový sváteční koláč
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1/2 kostky droždí (21g)
- 200 ml vlažného mléka
- 70 g cukru - krystalu nebo krupice
- 500 g polohrubé mouky
- 125 g tvarohu
- 1/2 lžičky soli
- 50 g změklého másla
- mleté mandle
- Náplň:
- 50 g másla
- 30 g moučkového cukru
- 1 lžička skořice
- na potření vajíčko
- cukr krystal na posypání
Postup Mandlový sváteční koláč
Postup přípravy receptu
-
Droždí rozmícháme v troše mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít na teplém místě asi dvacet minut.
Přidáme cukr, promícháme a přidáme máslo, tvaroh, mléko - rozmícháme a nakonec dáme mouku a sůl, vše prohněteme a zpracujeme těsto.
Těsto vyválíme na obdélník asi 30 x 60 cm. Zpracujeme přísady na náplň.
Náplní potřeme rozválené těsto a posypeme mletými mandlemi.
Zavineme do rolády a nakrájíme na části asi 2 - 3 cm široké.
Naskládáme do dortové formy řezem nahoru. Potřeme vajíčkem a posypeme krystalovým cukrem.
Dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 30 - 40 minut, necháme vychladit a pocukrujeme. Pekla jsem z dvojité dávky jinak je jen jeden koláč.