Mandlový sváteční koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

1/2 kostky droždí (21g)
200 ml vlažného mléka
70 g cukru - krystalu nebo krupice
500 g polohrubé mouky
125 g tvarohu
1/2 lžičky soli
50 g změklého másla
mleté mandle
Náplň:
50 g másla
30 g moučkového cukru
1 lžička skořice
na potření vajíčko
cukr krystal na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozmícháme v troše mléka se lžičkou cukru a necháme vzejít na teplém místě asi dvacet minut.

  2. Přidáme cukr, promícháme a přidáme máslo, tvaroh, mléko - rozmícháme a nakonec dáme mouku a sůl, vše prohněteme a zpracujeme těsto.

  3. Těsto vyválíme na obdélník asi 30 x 60 cm. Zpracujeme přísady na náplň.

  4. Náplní potřeme rozválené těsto a posypeme mletými mandlemi.

  5. Zavineme do rolády a nakrájíme na části asi 2 - 3 cm široké.

  6. Naskládáme do dortové formy řezem nahoru. Potřeme vajíčkem a posypeme krystalovým cukrem.

  7. Dáme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme asi 30 - 40 minut, necháme vychladit a pocukrujeme. Pekla jsem z dvojité dávky jinak je jen jeden koláč.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!