Mandlový mazanec
Recepty, MoučníkySuroviny
- 500 g polohrubé mouky výběrové s vysokým obsahem lepku
- 200–250 ml mléka vlažného
- 1 kostka (42 g) čerstvého droždí
- 125 g krupicového cukru
- 50 g mletých loupaných mandlí (opražené ve slupce, pak teprve spařené a oloupané jsou ještě lepší)
- 140 g másla nakrájeného změklého
- 1/4 lžičky soli
- nastrouhaná kůra z 1/2 biocitronu (nebo 1–2 lžičky sušené strouhané)
- 3 žloutky + 1 vejce
- 50 g pokrájených oloupaných mandlí nebo vlašských ořechů namočených aspoň na 30 minut do horké vody
- 50 g rozinek namočených aspoň na 30 minut do horké vody
- 1 prošlehané vejce na potření
- cukr moučka na poprášení
- 1,5 sáčku kypřicího prášku
- hrst spařených oloupaných mandlí
- hrst spařených rozinek
Postup Mandlový mazanec
Postup přípravy receptu
-
Mouku prosijte do mísy, udělejte v ní důlek, vlijte 180–200 ml vlažného mléka, rozdrobte do něj droždí, posypte moukou a nechte vzejít kvásek;bude to trvat půl hodiny i déle. Pak přidejte cukr, žloutky, vejce, mleté mandle, máslo, sůl a citronovou kůru.
Rukama či vařečkou vypracujte vláčné, ale pružné a pevné těsto (v případě potřeby přilijte další mléko, nebo přisypte pár hrstek mouky, klidně i hladké). Těsto pořádně propracujte (10–15 minut) a pak přidejte většinu krájených mandlí (nebo všechny, jestli je nechcete navrch) a důkladně prohněťte.
Těsto poprašte moukou a nechte ho v míse zakryté čistou utěrkou vykynout aspoň na dvojnásobek;trvá to 1,5–3 hodiny.
Vykynuté těsto prohněťte, zapracujte rozinky a vytvarujte 1–2 bochánky. Posaďte je na plech vyložený papírem na pečení a nechte opět kynout;nejméně 30 minut, ale klidně i hodinu. Mezitím zahřejte troubu na 200°C, horkovzdušnou na 180°C.
Pak bochánek/bochánky potřete vejcem a následně nařízněte do kříže, a chcete-li, posypte krájenými mandlemi.
Vložte do trouby a pečte 5 minut, pak troubu ztlumte na 150/130°C a pečte ještě asi 55 minut (platí to, pokud pečete jeden mazanec, dva kousky se budou péct zhruba o 10 minut kratší dobu). Kdyby mazance moc rychle tmavly, zakryjte bochánky namočeným svačinovým papírem, případně při dopékání jen ztlumte troubu.
Udělejte test špejlí – zapíchněte ji do mazance, a pokud vyjde úplně suchá, mazanec vyndejte i s plechem z trouby a nechte vychladnout. Před nakrojením mazanec poprašte moučkovým cukrem.
Něco navíc: Těsto můžete ovonět muškátovým květem, vanilkou či anýzem.