Mandlový krůtí steak, omáčka s kapary, pošírovaná hruška
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- Na steaky:
- 600 g krůtího masa (vykostěné stehno)
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletá sladká červená paprika (4 špetky)
- 1 vejce
- 3 lžíce strouhanky
- 50 g mandlových lupínků
- 4 lžíce oleje
- Na omáčku:
- 250 ml 33% smetany
- 3 lžíce kaparů
- Na pošírovanou hrušku:
- 2 zralé pevné hrušky
- 200 ml bílého vína
- 200 ml vody
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka mleté skořice
- špetka mletého zázvoru
Postup Mandlový krůtí steak, omáčka s kapary, pošírovaná hruška
Postup přípravy receptu
-
Pokud koupíme femurek (stehno) z krůty i s kostí, nejdříve si ho vykostíme a odkožkujeme. Ty odřezky a kosti můžeme následně použít na výborný vývar. Maso nakrájíme na čtyři přibližně stejné plátky. Ty zlehka naklepeme, osolíme, opepříme a poprášíme mletou paprikou. Ručkou svou toto vše vetřeme do masa.
Na pánvi rozpálíme olej a masa zprudka opečeme z obou stran, což trvá cca 5 minut. Paprika nezhořkne, je to právě dnes vyzkoušeno. Maso odložíme do pekáčku.
Připravíme si mandlovou krustičku: vejce, strouhanku a mandlové lupínky promícháme vařečkou nebo rukou na kompaktní hmotu. Tu následně naneseme na orestované steaky. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a dopékáme i s poklicí cca 20 minut. Na posledních pět minut poklici sejmeme. To proto, aby byla hezká barvička a křupavá kůrčička.
Do pánve s výpekem od steaků vhodíme okapané kapary, krátce osmahneme a zalijeme smetanou. Na mírném ohni necháme za občasného promíchání zhoustnout. Podle chuti dosolíme. Ale není to třeba, kapary jsou slané samy o sobě dost.
A jdeme na hrušku: do hrnce dáme odměřené množství vody a vína, přidáme koření, cukr a uvedeme do varu. Necháme vařit cca 5 minut. Hrušky zbavíme slupky, rozpůlíme, vykrojíme jadřinec a vložíme do hrnce, ze kterého se line krásná vůně. Nevaříme, necháme jen těsně pod bodem varu hezky pošírovat, za občasného obracení hruškových půlek.
Nesmíme hrušky rozvařit, chceme docílit, aby byly sice měkké, ale jen tak dosklovata. Tento proces trvá přibližně 15-20 minut.
Poté hrušky vyjmeme z lázně a opláchneme ledovou vodou. Pak každou půlku překrojíme a nožem vytvoříme zářezy, čím nám vzniknou hezké vějířky. Jako příloha jsou výborné např. bramboráčky.