Mandličkové chřestění

Recepty, Zeleninová jídla

Suroviny

500 g bílého chřestu oloupaného a zbaveného dřevnatých konců
mořská sůl
špetka cukru
200 ml smetany na vaření
4 lžíce neloupaných strouhaných mandlí
1 stroužek prolisovaného česneku
1 hrst nakrájené plocholisté petržele
pár kapek citronu
2 lžičky zeleného pepře (nemusí být)

Postup přípravy receptu

  1. Osolenou vodu ve vyšším hrnci přivedeme k varu. Pak přidáme sůl, cukr a citronovou šťávu. Do vody vložíme chřest a vaříme do změknutí (cca 10 minut, nutno vyzkoušet). Chřest pak slijeme a necháme okapat a udržujeme po pokličkou v teple.

  2. Zatímco se chřest vaří, si na suché teflonové pánvi opražíme mandle. Když začnou vonět, přesypeme je do mističky.

  3. Na pánev nalijeme smetanu, přidáme česnek, kuličky naloženého pepře, osolíme a provaříme. Když směs začne houstnout, vsypeme mandle i petrželku a odstavíme. Můžeme také lehce zakápnout citronovou šťávou.

  4. Chřest přeložíme na nahřátý talíř, přelijeme mandlovou omáčkou a podáváme. Vhodnou přílohou je pečivo, ale i brambory nebo těstoviny.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!