Makové minirohlíčky

Recepty, Moučníky

Suroviny

375 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
150 g másla
1 vejce
60 g moučkového cukru
šťáva a citronová kůra z jednoho citrónu
75 ml mléka
Náplň:
200 g mletého máku
100 g krupicového cukru
100 ml mléka
1 lžíce másla
lžička perníkového koření
citronová kůra

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s práškem do pečiva, cukrem a nadrobno pokrájeným máslem zpracujeme na drobenku. Pak přidáme vejce, kůru a šťávu z citrónu a postupně přiléváme mléko. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme ho na tři části. Každou kouli zabalíme do potravinové folie a dáme aspoň na dvě hodiny do lednice.

  2. Připravíme makovou náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme cukr, přidáme máslo a přivedeme k varu. Pak sundáme z zdroje tepla a vsypeme mletý mák, citronovou kůru a perníkové koření. Promícháme a necháme vychladnout.

  3. Těsto vyndáme z lednice, necháme trošku povolit a postupně rozválíme na tři kruhy o průměru asi 30 centimetrů a tloušťce cca 2 mm. Na každý kruh natřeme třetinu makové náplně, důkladně nožem přimáčkneme (můžeme si pomoci i dlaní) a 1 cm od kraje necháme bez náplně. Kruh rádýlkem nakrájíme na 16 stejných dílků.

  4. Každý trojúhelníček zabalíme do malého rohlíčku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Pečeme asi 15-20 minut, měly by zůstat převážně světlé. Po upečení je můžeme pocukrovat nebo zchladlé obalit v práškovém cukru.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!