Makové minirohlíčky
Recepty, MoučníkySuroviny
- 375 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 150 g másla
- 1 vejce
- 60 g moučkového cukru
- šťáva a citronová kůra z jednoho citrónu
- 75 ml mléka
- Náplň:
- 200 g mletého máku
- 100 g krupicového cukru
- 100 ml mléka
- 1 lžíce másla
- lžička perníkového koření
- citronová kůra
Postup Makové minirohlíčky
Postup přípravy receptu
-
Mouku s práškem do pečiva, cukrem a nadrobno pokrájeným máslem zpracujeme na drobenku. Pak přidáme vejce, kůru a šťávu z citrónu a postupně přiléváme mléko. Vypracujeme hladké těsto a rozdělíme ho na tři části. Každou kouli zabalíme do potravinové folie a dáme aspoň na dvě hodiny do lednice.
Připravíme makovou náplň. Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme cukr, přidáme máslo a přivedeme k varu. Pak sundáme z zdroje tepla a vsypeme mletý mák, citronovou kůru a perníkové koření. Promícháme a necháme vychladnout.
Těsto vyndáme z lednice, necháme trošku povolit a postupně rozválíme na tři kruhy o průměru asi 30 centimetrů a tloušťce cca 2 mm. Na každý kruh natřeme třetinu makové náplně, důkladně nožem přimáčkneme (můžeme si pomoci i dlaní) a 1 cm od kraje necháme bez náplně. Kruh rádýlkem nakrájíme na 16 stejných dílků.
Každý trojúhelníček zabalíme do malého rohlíčku a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 170 °C. Pečeme asi 15-20 minut, měly by zůstat převážně světlé. Po upečení je můžeme pocukrovat nebo zchladlé obalit v práškovém cukru.