Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.
Recepty, OmáčkySuroviny
- 1 žloutek více žloutků více oleje a více všeho
- 1 rovná lžíce plnotučné hořčice
- 3 dcl rostlinného oleje
- sůl
- pepř
- worcesterová omáčka - několik kapek
- ocet
- Na tatarku:
- cibulka
- strouhanou okurku
- něco mléka
Postup Majonéza - tatarka, která se nikdy nesrazí.
Postup přípravy receptu
-
Nejprve oddělte žloutek od bílku a dejte do hrníčku. Vezměte přiměřenou misku, raději hlubší, aby to nelétalo. Ruční šlehač, do kterého vložte jednu šlehací metlu. Upozorňuji, nemělo by ani vajíčko ani olej být z lednice.
Do misky dejte lžíci hořčice a začněte šlehat jako buchtu, nalijte olej klidně více. Zašlehejte olej do hořčice a přidejte žloutek. Zase zašlehejte.
Potom přidávejte olej a stále šlehejte, majolka začne houstnout. Ty tři deci tam vražte asi na šestkrát. Nebojte se opravdu se nesrazí.
Potom majolku ochuťte solí, pepřem, octem a worcesterem, případně dolijte lákem z okurek pokud je moc hustá.
Na tatarku přidejte mléko podle toho, jak máte rádi a cibulku s okurkou. V lednici vám vydrží týden v uzavřené nádobě.