Loupáčky extra
Recepty, Domácí pekárnaSuroviny
- Těsto:
- 250 ml vlažného mléka
- 60 g roztopeného sádla
- 60 g krystalového cukru
- 30 g droždí
- 1 žloutek
- 300 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 0,5 kl soli
- 2 PL medu
Postup Loupáčky extra
Postup přípravy receptu
-
Uděláme kvásek z trošky vlažného mléka, kvasnic a lžičky cukru. Do mísy prosejeme mouky, přidáme ostatní suroviny. Med a sádlo rozpustíme, ale nelijeme horké do mouky. Přidáme vzešlý kvásek a mícháme v robotu na pomalé otáčky aspoň 10 minut, dokud není těsto vláčné. Když je moc lepivé, přidáme trochu mouky a když zase moc husté, přilijeme vlažné mléko.Necháme vykynout.
Když je těsto nakynuté natolik, že zdvojnásobí svůj objem, naděláme bochanky a ty ještě necháme 10 min dokynout.
Válečkem bochánky rozválíme a každou placku srolujeme do pevného rohlíku.
Dáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 až 30 minut kynout. Potřeme žloutkem a posypeme mákem. Pak plech vložíme do předem rozehřáté trouby. Pečeme na 170°C asi 15 minut.