Losos v bylinkovém kabátku s bramborobylinkovou kaší a oblohou
Recepty, RybySuroviny
- filet z lososa (i s kůží počet dle jedlíků)
- hrst čerstvých bylinek
- mouka hladká (aby pokryla obě strany filetu v tenké vrstvě)
- citronový pepř (nebo dle své volby)
- sůl
- citronová šťáva
- citronový olej (lze podle naší volby)
- tuk na smažení
- zelenina na oblohu
- Na bramborovobylinkovou kaši:
- brambory dle potřeby
- tytéž bylinky jako u lososa
- máslo
- mléko dle potřeby
- sůl na dochucení
Postup Losos v bylinkovém kabátku s bramborobylinkovou kaší a oblohou
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si zvolené bylinky nasekáme na drobné kousky a smícháme s trochou oleje.
Kůži na straně očištěného filetu propícháme na několika místech vidličkou (nejlépe dvouzubou) nebo ostrým špičatým nožem, pokapeme citronovou šťávou z obou stran. Pořádně vetřeme směs do masa z obou stran, na straně kůže se snažíme směs dostat i do propíchaných otvorů. Necháme odležet.
Mezitím si oškrábeme a připravíme dle našeho způsobu brambory na kaši, dáme vařit. K bramborům vhodíme hrst bylinek – já volila stejné jako u ryby a uvaříme do měkka.
Maso poprášíme z obou stran tenkou vrstvou mouky a ihned vložíme na rozpálený tuk a z obou stran prudce orestujeme. Snížíme teplotu a dopékáme pozvolna při současném obracení a polévání výpekem dohromady cca 15 min. až je masíčko měkké, propečené.
Uděláme si bramborovou kaši, jak jsme zvyklí – já slila vodu, bylinky tam zůstaly, v mikrovlnce nechala ohřát mléko s máslem. Vhodila jsem ještě pár čerstvých lístků bylinek a rozšťouchala do hladka s horkým mlékem a rozpuštěným máslem.
Vypneme sporák a vše necháme dojít. Samozřejmě ještě případně dochutíme.
Na talíři obložíme zvolenou zeleninou.