Losos v bylinkovém kabátku s bramborobylinkovou kaší a oblohou

Recepty, Ryby

Suroviny

filet z lososa (i s kůží počet dle jedlíků)
hrst čerstvých bylinek
mouka hladká (aby pokryla obě strany filetu v tenké vrstvě)
citronový pepř (nebo dle své volby)
sůl
citronová šťáva
citronový olej (lze podle naší volby)
tuk na smažení
zelenina na oblohu
Na bramborovobylinkovou kaši:
brambory dle potřeby
tytéž bylinky jako u lososa
máslo
mléko dle potřeby
sůl na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si zvolené bylinky nasekáme na drobné kousky a smícháme s trochou oleje.

  2. Kůži na straně očištěného filetu propícháme na několika místech vidličkou (nejlépe dvouzubou) nebo ostrým špičatým nožem, pokapeme citronovou šťávou z obou stran. Pořádně vetřeme směs do masa z obou stran, na straně kůže se snažíme směs dostat i do propíchaných otvorů. Necháme odležet.

  3. Mezitím si oškrábeme a připravíme dle našeho způsobu brambory na kaši, dáme vařit. K bramborům vhodíme hrst bylinek – já volila stejné jako u ryby a uvaříme do měkka.

  4. Maso poprášíme z obou stran tenkou vrstvou mouky a ihned vložíme na rozpálený tuk a z obou stran prudce orestujeme. Snížíme teplotu a dopékáme pozvolna při současném obracení a polévání výpekem dohromady cca 15 min. až je masíčko měkké, propečené.

  5. Uděláme si bramborovou kaši, jak jsme zvyklí – já slila vodu, bylinky tam zůstaly, v mikrovlnce nechala ohřát mléko s máslem. Vhodila jsem ještě pár čerstvých lístků bylinek a rozšťouchala do hladka s horkým mlékem a rozpuštěným máslem.

  6. Vypneme sporák a vše necháme dojít. Samozřejmě ještě případně dochutíme.

  7. Na talíři obložíme zvolenou zeleninou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!