Lívance pro mlsné
Recepty, Sladká jídlaSuroviny
- 300 g polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce cukru krystal
- 2 vajíčka
- 500 ml mléka
- malá špetka soli
- 1 polévková lžíce měkkého másla
- 20 g droždí
- Na smažení:
- máslo
Postup Lívance pro mlsné
Postup přípravy receptu
-
První uděláme kvásek (nejlépe zvolíme vyšší nádobu): vezmeme vlažné mléko, cukr krystal, polévkovou lžíci mouky (polohrubé) a droždí. Zamícháme a necháme vzejít kvásek (mezitím můžeme připravit lívanečník).
V míse smícháme zbylé vlažné mléko s vejci, zahustíme pomocí polohrubé mouky, špetku soli, polévkovou lžíci měkkého másla a naposledy přidáme kvásek a začneme míchat řídké těsto. Těsto necháme v teple vykynout 30 - 45 minút.
Poté rozehřejeme lívanečník, dáme máslo a na to nalijeme těsto. Pečeme lívance.
Můžeme ozdobit tvarohem, jogurtem, ovocem, šlehačkou, marmeládou, nuttelou, skořicí, medem... prostě s čím chceme. Ja dělávám malému synovci takto: na vlažný lívanec natřu vrstvu nuttely, dám šlehačku, maličko posypu Grankem a přidám skořicový polštářek.