Litrový litý perník
Recepty, MoučníkySuroviny
- 1 litr polohrubé mouky
- 1/2 litru cukru
- 1/2 litru mléka
- 1/4 litru oleje
- 3 vejce (nebo 2 veliká)
- 2 lžíce marmelády
- 2 lžíce kakaa
- 2 prášky do pečiva
- 3 lžičky perníkového koření
- Můžete přidat i mletou skořici, citrónovou nebo pomerančovou kůru, kandované ovoce, sekané oříšky, mandle....
Postup Litrový litý perník
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny smícháme dohromady, dobře promícháme, aby v těstě nebyly žmolky mouky a vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Pečeme spíš na maličko nižší teplotu, aby mohlo těsto dobře vyběhnout a nepopraskalo (asi 170°C). Zkoušíme špejlí, jestli je perník dost propečený. Hotový můžeme jen pocukrovat, popř. polít citrónovou nebo čokoládovou polevou. Já jsem ještě syrové těsto, před vložením do trouby, posypala kokosem - perník po něm hezky lehce voní.