Linecký koláč tří chutí
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 60 dkg hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 vejce
- 3 lžíce cukru moučkového
- 8 lžic vlažné smetany
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 Hera
- Náplň:
- 1/4 kg švestek
- 1/4 kg rebarbory
- 1 kostka kaštanového pyré
- cukr dle chuti
- 2 lžíce vanilkové Hrašky - nebo vanilkového pudingu
Postup Linecký koláč tří chutí
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a zpracujeme - nejlépe rukou v kompaktní hmotu. Těsto necháme asi 1/2 hodinky uležet v lednici.
Připravíme si náplň. Švestky a rebarboru nakrájíme na kousky - já jsem použila mražené. Přidáme 1/2 hrnku vody a lžíci cukru. Rozvaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše necháme v kastrólku na mírném ohni a přidáváme kaštanové pyré a Hrašku. Za stálého míchání necháme chvilku probublat. Vznikne nám hustá pikantní kaše. Komu se zdá kyselá, může si ji přisladit podle své chuti.
Linecké těsto vytáhneme z lednice, nachystáme si formu na koláč, nebo plech.
Dno formy, či plechu vyložíme plátem těsta, jehož okraje vytáhneme do výšky. Na těsto dáme náplň a nahoru dáme další plát lineckého těsta - já jsem těsto prořízla speciálním válečkem. Ale stačí dát pouze plátky těsta, nebo vytvořit pomocí těsta nějaké ornamenty.
Vše upečeme v troubě a koláč necháme vychladnout. Nejlépe v lednici, aby náplň krásně ztuhla a koláč se dobře krájel.