Linecký koláč tří chutí

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
60 dkg hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 vejce
3 lžíce cukru moučkového
8 lžic vlažné smetany
1 lžíce citrónové šťávy
1 Hera
Náplň:
1/4 kg švestek
1/4 kg rebarbory
1 kostka kaštanového pyré
cukr dle chuti
2 lžíce vanilkové Hrašky - nebo vanilkového pudingu

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na těsto dáme do mísy a zpracujeme - nejlépe rukou v kompaktní hmotu. Těsto necháme asi 1/2 hodinky uležet v lednici.

  2. Připravíme si náplň. Švestky a rebarboru nakrájíme na kousky - já jsem použila mražené. Přidáme 1/2 hrnku vody a lžíci cukru. Rozvaříme a rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše necháme v kastrólku na mírném ohni a přidáváme kaštanové pyré a Hrašku. Za stálého míchání necháme chvilku probublat. Vznikne nám hustá pikantní kaše. Komu se zdá kyselá, může si ji přisladit podle své chuti.

  3. Linecké těsto vytáhneme z lednice, nachystáme si formu na koláč, nebo plech.

  4. Dno formy, či plechu vyložíme plátem těsta, jehož okraje vytáhneme do výšky. Na těsto dáme náplň a nahoru dáme další plát lineckého těsta - já jsem těsto prořízla speciálním válečkem. Ale stačí dát pouze plátky těsta, nebo vytvořit pomocí těsta nějaké ornamenty.

  5. Vše upečeme v troubě a koláč necháme vychladnout. Nejlépe v lednici, aby náplň krásně ztuhla a koláč se dobře krájel.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!