Linecký dortíček
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 vejce
- Krém:
- 0,5 l mléka
- 2 žloutky
- 40 g hladké mouky
- 170 g cukru
- 1 vanilkový cukr
Postup Linecký dortíček
Postup přípravy receptu
-
Mouku, změklé máslo, cukr a vejce spojíme a umícháme v hladké těsto. Vzniklé těsto rozdělíme na dvě stejné části, přikryjeme útěrkou a na pár minut dáme odležet do lednice.
Zatím připravíme krém. Do hrnce nalijeme mléko, postupně přidáme cukr a žloutky a za stálého míchání přisypeme mouku. Nepřestáváme míchat, pozvolna vaříme asi 2-3 minuty. krém necháme lehce zchladnout.
Kulatou koláčovou formu vymažeme. Rozválíme jednu polovinu těsta a vložíme jí do formy. Prsty vytvoříme vyvýšené okraje, nalijeme prochladlý krém a ze zbylého těsta opět rozválíme placku, kterou opatrně rozložíme na krém a propícháme vidličkou.
Dort vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi při 175°C zhruba 25 minut.
Necháme vychladnout, pocukrujeme a nakrájíme.