Linecké lekníny
Recepty, CukrovíSuroviny
- Těsto (klasické linecké):
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- trochu citrónové kůry na vůni (nemusí být)
- Na zdobení: (a slepení)
- rybízová marmeláda
- hořká čokoláda
- mléčná poleva
- rozinky
- kandované ovoce
- kokos
- ořechy
Postup Linecké lekníny
Postup přípravy receptu
-
Vypracujeme těsto, můžeme nechat chvíli odležet v lednici.
Těsto vyválíme (2-3 mm) a vykrajujeme hvězdičky a kytičky.
Půlku upečeme rovně na plechu, druhou půlku vykrájených hvězdiček a kytiček upečeme ve formičkách na košíčky (doporučuji těch menších).
Pečeme na 160°C zhruba 10 min (dorůžova, když do těsta strčíme, mělo by již držet tvar a pohybovat se po plechu).
Tip: je dobré vykrojené těsto do dna košíčku vmáčknout po celém dně, tím se cípy hvězdičky/kytičky sevřou a nedotýkají stěn košíčku, docílíte tím většího žlábku.
Rovné a zakulacené upečené sušenky slepujeme k sobě marmeládou (namažeme na zakulacené sušenky a přilepíme tu placatou).
Pak již dle fantazie zdobíme jednotlivé lekníny.