Lehký salátek s mozzarellou, marinovanou zeleninou a prachem z červené řepy

Recepty, Saláty

Suroviny

Mini mozzarella
Květák
Mrkev
Červená cibule
Ředkvičky
Olivový olej
Balsamico
Sůl
Pepř
Cukr
Fenykl (hřebíček) badyán
Ocet
Voda
rukola (listy šťovíku a podobně - prostě co bude po ruce)
Červená řepa

Postup přípravy receptu

  1. Nemusí být konkrétně zrovna zelenina, co jsem vypsal. Můžete dát zeleninu podle vlastní chuti, ale tahle varianta je podle mě nejlepší.

  2. Cibuli si nakrájíme na měsíčky, mrkev na kolečka nebo podle vlastní představy, květák rozebereme na růžičky. Každou zeleninu zvlášť povaříme do poloměkka a zchladíme ledovou vodou.

  3. Po dobu vaření zeleniny si připravíme vodu, kterou smíchame s cukrem a octem - musí to být opravdu silné, aby zelenina do sebe natáhla chuť.

  4. Na žlutý květák přidáme do zálivky kurkumu nebo kari.

  5. K mrkvi přidat třeba badyán nebo fenykl.

  6. Zeleninu si rozdělíme do nádob, zalijeme připravenou zálivkou a necháme prvně vychladnout na pokojovou teplotu. Poté dáme do lednice, nejlépe do druhého dne.

  7. Prach z červené řepy: řepu uvaříme do měkka a rozmixujeme, přidáme sůl, cukr, pepř, balsamico a scedíme. Šťávu většinou spotřebuji do jiných předkrmů (udělám z ní želé). Řepu rozprostřeme na pečicí papír na plech a dáme sušit do trouby cca na 110 stupňů, dokud nebude tvrdá. Poté opět rozmixujeme a případně dáme ještě sušit a opakujeme, dokud nemáme prach.

  8. SERVIS: V malé misce si smícháme olivový olej a balsamico - následně v tom namočíme zvlášt každý list salátu.

  9. Na talíř dáme zhruba 6-7 kuliček mozzarelly, marinovanou zeleninu, a ozdobíme lístky salátu. Celé to jemně posypeme prachem z červené řepy a pokapeme olivovým olejem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!