Lehký, ovocně laděný moučník pro Merylas
Recepty, DortySuroviny
- Korpus:
- 2 vejce
- špetka soli
- 1 lžíce vody (horké)
- 50 g moučkového cukru
- vanilkový cukr
- citronová kůra ze 1/4 citronu
- 60 g polohrubé mouky
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- Jogurtová směs:
- 380 g jogurtu bílého
- 250 g měkkého tvarohu
- 200 g zakysané smetany (husté)
- vanilkový cukr
- cukr moučka (dle chuti)
- želatinový ztužovač (od Dr.Oetkera)
- 1 dl vody (teplé, ne vroucí)
- Čerstvé ovoce:
- jahody
- maliny
- rybíz
- višně
- broskve
- meruňky
Postup Lehký, ovocně laděný moučník pro Merylas
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu (mám průměr 24 cm) vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou a troubu zapneme na 180°C.
Ovoce omyjeme a dáme okapat. Do dvou misek rozdělíme bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu. Žloutky s cukry a lžící horké vody vyšleháme do pěny, pomalu vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a citron. kůrou a nakonec lehce (už jen vařečkou) vmícháme sníh z bílků.
Hotové těsto nalijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby. Pečeme asi 15 min. dle vlastního spotřebiče (můžeme zkusit špejlí). Hotový korpus opatrně vyjmeme a dáme vychladnout.
Jogurtová směs: Tvaroh s cukry vyšleháme do hladka, přidáme jogurt se zakysanou smetanou, směs prošleháme a necháme chvíli odstát. Pak ochutnáme a dle chuti dosladíme.
Do vyšší misky nalijeme horkou vodu, připravíme mixér (metličku) a za neustálého šlehání vsypeme želatinový ztužovač. Směs nám nesmí dělat hrudky.
Rozmíchanou, ještě teplou želatinu, všleháme do jogurtové směsi a necháme pár minut odstát. Do lehce tuhnoucí směsi opatrně vmícháme ovoce - abychom ho příliš nepoškodili.
Obroučku z dortové formy umyjeme a nasadíme zpět na spodní díl formy s korpusem. Vychladlý korpus pokapeme šťávou z ovoce, nebo potřeme řidší marmeládou a poklademe jogurtotovou směsí. Směs zarovnáme a celý moučník dáme na několik hodin (nejlépe přes noc) vychladit do lednice.
Tipy: Hotový moučník lze ještě poklást ovocem a zalít barevnou želatinou. Nebo do jogurtové směsi ovoce nedávat vůbec a dát ho až na vršek pod želatinu. Nám to ale chutná takto nejvíce. Voda na želatinu nemá být vroucí, ale také ne jen pokojové teploty. Pokud bude vroucí, tak směs nemusí ztuhnout a pokud je příliš chladná, tak při míchání dělá hrudky - nerozpouští se správně.