Květákový nákyp s mletým masem a bylinkami
Recepty, Mleté masoSuroviny
- 1 květák
- špetka muškátového květu (mezi prsty)
- 300 - 400 g mletého masa
- sůl
- 1 lžička rajčatového protlaku
- bylinky čerstvé:
- oregano
- zelená cibulka naťovka
- petržel (lze nahradit jinými nebo sušenými)
- cibule (větší)
- pórek (zelená část asi 10 cm)
- 1 stroužek česneku
- 3 vejce (já měla velké)
- 50 g sýra uzeného (nemusí být)
Postup Květákový nákyp s mletým masem a bylinkami
Postup přípravy receptu
-
Květák si očistíme, propláchneme a vložíme do studené osolené vody s přídavkem muškát. květu. Uvedeme k varu a vaříme do poloměkka (stačí do křupava, květák se bude ještě tepelně upravovat). Pak květák z vody vyjmeme (aby nám příliš nezměkl) a necháme vychladnout.
Mezitím si na hlubší větší pánev (hrnec) dáme mleté maso, přidáme pod něj asi 2 lžíce vody a za stálého míchání ho restujeme, aby se nám oddělilo od sebe a pustilo tuk. Poté do něj vsypeme na jemno nakrájenou cibuli a česnek a ty restujeme do sklovata. Pak přidáme protlak, osolíme, promícháme a podlijeme troškou vody (vývarem z květáku). Přidáme polovinu nakrájených bylinek, přiklopíme a dusíme do měkka. Hotové maso má být měkké a má být vydušené na tuk.
Do hotového masa přidáme na větší kousky rozdělený květák, zbytek bylinek, nakrájený pórek, osolíme a promícháme. Do směsi vmícháme žloutky, na kostičky nakrájený sýr a nakonec opatrně, zlehka! vmícháme z bílků ušlehaný sníh.
Směs dáme do pekáčku a vložíme jí do předehřáté trouby na 180°C. Po 15 min pekáček přiklopíme a pečeme do ztuhnutí - asi 35 min. Před koncem odklopíme a necháme nákyp zapéct do zlatavé barvy.
Nákyp podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší a zeleninovým (v našem případě rajčatovým) salátem.