Květákovo-pórková polévka
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g květáku
- 150 g pórku
- 1 malá mrkev
- 40 g másla
- 30 g hrubé mouky nebo krupice
- sůl
- pepř mletý
- 1 stroužek česneku nebo muškátový květ, dle chuti
- cca 1 l vývaru
- 1 vejce
- celerová nať nebo bylinky dle chuti
Postup Květákovo-pórková polévka
Postup přípravy receptu
-
Na rozpuštěném másle osmažíme malou hrubě nastrouhanou mrkev, ke které přidáme osmažit do povadnutí i na kolečka pokrájený pórek a vše následně zasypeme hrubou moukou, kterou s mrkví a pórkem ještě chvíli za stálého míchání osmažíme.
Vše následně zalijeme vývarem, přidáme růžičky květáku, dochutíme solí, pepřem, česnekem nebo špetkou muškátového květu a přivedeme k varu.
Vaříme do změknutí květákových růžiček na skus, ty v polévce rozmačkáme šťouchadlem na menší kusy (ne na kaši).
Nakonec vmícháme do polévky rozklepnuté vejce, krátce provaříme, přidáme dle chuti celerovou nať nebo bylinky a můžeme podávat.