Kuřecí stehna s omáčkou z pečeného česneku

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 kuřecí stehna
1 uzené kuřecí stehno
3 paličky česneku
1 cibule
100 g anglické slaniny (plátků)
horký vývar
máslo
hladká mouka
olej

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí stehna rozdělíme v kloubu, osolíme a opepříme. V pánvi rozehřejeme 3 lžíce másla a lžíci oleje a na tom necháme roztavit slaninu.

  2. Když je dokřupava usmažená, tak ji vyjmeme a uchováme na ozdobu k servírování.

  3. Do pánve vložíme kuřecí stehna a opékáme je ze všech stran dozlatova. Z paliček česneku odstraníme vrchní slupku a překrojíme je vodorovně napůl. Řeznou stranu potřeme olejem.

  4. Mezitím nakrájíme cibulku nadrobno a přihodíme ji k masu. Zlehka orestujeme a zalijeme vývarem do třetiny výšky masa. Přidáme poloviny česneku a vložíme do trouby, kterou jsme předehřáli na 200°C. Pečeme asi hodinu a průběžně podléváme vývarem a přeléváme výpekem.

  5. Měkké maso vyjmeme a udržujeme v teple. Zbylý obsah pánve propasírujeme přes cedník tak, aby v něm zůstaly jen slupky z česneku. Pomůže nám obyčejná lžíce a stěrka na těsto.

  6. Omáčku znovu zahřejeme, povolíme vývarem a zahustíme tak, jak jsme zvyklí. Můžeme použít hladkou mouku, rozšlehanou ve vodě, instantní jíšku, nebo složitější, ale chutnější způsob, kdy šťávu prudce vydusíme na tuk, zasypeme lžící mouky, prosmahneme, následně zalijeme vývarem a provaříme. Ve všech případech šťávu dobře provaříme, minimálně 15-20 minut. Podáváme s cibulovo-smetanovým špenátem, křupavou slaninkou a zapečenými bylinkovými brambory.

  7. Špenát: Na oleji zesklovatíme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme lístky špenátu a necháme je zavadnout. Přilijejeme trochu smetany a povaříme, až vše zhoustne. Osolíme a opepříme a přes zvyklosti vynecháme česnek, kterého je dost v omáčce k masu.

  8. Bramborová příloha: Brambory vložíme do vroucí vody, povaříme cca 10 minut, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s nasekanou pažitkou a petrželkou, osolíme, opepříme a promícháme s rozšlehaným vejcem (1 vajíčko na 500 g brambor). Směs napěchujeme do malých zapékacích misek, které jsme vytřeli olejem, a pečeme při 200°C zhruba 25 minut.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!