Kuřecí roláda plněná Schwarzwaldskou šunkou a jablkovým pyré
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 1 vykostěné kuře
- sůl
- pepř mletý bílý
- 100 g Schwarzwaldské šunky
- 50 g trvanlivého salámu (Edel)
- 2 větvičky tymiánu (sušený 1/4 lžičky),
- 2 jablka
- 2 hřebíčky
- špetka mleté skořice
- máslo
- olej
- 2 cibule
- vývar (voda)
- 2 lžíce mouka hladká
- 1 dl bílého vína
Postup Kuřecí roláda plněná Schwarzwaldskou šunkou a jablkovým pyré
Postup přípravy receptu
-
Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Do menšího kastrůlku vsypeme pokrájená jablka, přidáme lžíci bílého vína, špetku skořice, hřebíček a dusíme pod pokličkou do měkka. Poté vyndáme hřebíček a jablka dle potřeby rozmačkáme.
Vykostěné kuře upravíme pokrájením masa a naklepáním (přes igel. sáček) do požadovaného tvaru a dáme jej na fólii.
Maso osolíme, okořeníme nejlépe čerstvě namletým pepřem a poklademe šunkou. Tu potřeme vrstvou jablečného pyré, posypeme na kostičky pokrájeným salámem a posypeme tymiánem.
Pomocí fólie roládu pevně zavineme a zpevníme provázkem (nití). Roládu ještě zvenčí osolíme a lehce opepříme.
V pekáči si rozpustíme máslo s olejem (nepřepaluje se tolik), vsypeme cibuli pokrájenou na hrubší kousky a restujeme ji do světlé barvy. Poté vložíme roládu, ze všech stran ji opečeme a podlijeme ji do 1/3 výšky masa vroucím vývarem (vodou). Vložíme větvičku tymiánu, zlehka osolíme a přiklopíme.
Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 190°C a když se začne maso péct, tak ji ztlumíme na 175°C a pečeme do měkka. Dle potřeby roládu podléváme a ze stěn seškarabujeme do šťávy přípečky. Měkké maso vyjeme z trouby a uložíme do tepla.
Šťávu v troubě vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, pečlivě orestujeme a zalijeme studeným vývarem (vodou), za občasného míchání necháme dojít k varu a necháme v troubě 15 min. provařit, aby pustila na povrch tuk (glanc). Zahustit šťávu lze i moukou rozmíchanou v troše studené vody a taktéž nechat provařit (20 min.). Poté šťávu propasírujeme přes jemný cedník.
Hotovou šťávu dochutíme solí, přidáme bílé víno, pár lístků čerstvého tymiánu a necháme jen zlehka přejít varem. Na závěr jí můžeme ovonět čerstvě namletým pepřem.
Roládu zbavíme provázku a pokrájíme na plátky. Jako příloha se hodí rýže či různě upravené brambory.