Kuřecí roláda plněná Schwarzwaldskou šunkou a jablkovým pyré

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

1 vykostěné kuře
sůl
pepř mletý bílý
100 g Schwarzwaldské šunky
50 g trvanlivého salámu (Edel)
2 větvičky tymiánu (sušený 1/4 lžičky),
2 jablka
2 hřebíčky
špetka mleté skořice
máslo
olej
2 cibule
vývar (voda)
2 lžíce mouka hladká
1 dl bílého vína

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Do menšího kastrůlku vsypeme pokrájená jablka, přidáme lžíci bílého vína, špetku skořice, hřebíček a dusíme pod pokličkou do měkka. Poté vyndáme hřebíček a jablka dle potřeby rozmačkáme.

  2. Vykostěné kuře upravíme pokrájením masa a naklepáním (přes igel. sáček) do požadovaného tvaru a dáme jej na fólii.

  3. Maso osolíme, okořeníme nejlépe čerstvě namletým pepřem a poklademe šunkou. Tu potřeme vrstvou jablečného pyré, posypeme na kostičky pokrájeným salámem a posypeme tymiánem.

  4. Pomocí fólie roládu pevně zavineme a zpevníme provázkem (nití). Roládu ještě zvenčí osolíme a lehce opepříme.

  5. V pekáči si rozpustíme máslo s olejem (nepřepaluje se tolik), vsypeme cibuli pokrájenou na hrubší kousky a restujeme ji do světlé barvy. Poté vložíme roládu, ze všech stran ji opečeme a podlijeme ji do 1/3 výšky masa vroucím vývarem (vodou). Vložíme větvičku tymiánu, zlehka osolíme a přiklopíme.

  6. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 190°C a když se začne maso péct, tak ji ztlumíme na 175°C a pečeme do měkka. Dle potřeby roládu podléváme a ze stěn seškarabujeme do šťávy přípečky. Měkké maso vyjeme z trouby a uložíme do tepla.

  7. Šťávu v troubě vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, pečlivě orestujeme a zalijeme studeným vývarem (vodou), za občasného míchání necháme dojít k varu a necháme v troubě 15 min. provařit, aby pustila na povrch tuk (glanc). Zahustit šťávu lze i moukou rozmíchanou v troše studené vody a taktéž nechat provařit (20 min.). Poté šťávu propasírujeme přes jemný cedník.

  8. Hotovou šťávu dochutíme solí, přidáme bílé víno, pár lístků čerstvého tymiánu a necháme jen zlehka přejít varem. Na závěr jí můžeme ovonět čerstvě namletým pepřem.

  9. Roládu zbavíme provázku a pokrájíme na plátky. Jako příloha se hodí rýže či různě upravené brambory.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!