Kuře ve vinné omáčce
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2 kuřecí stehna (470 g)
- 400 ml červeného vína
- 2 cibule
- 3 bobkové listy
- 2 větší špetky sušeného tymiánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1-2 lžíce másla
- 3-4 plátky anglické slaniny
- 200 ml kuřecího vývaru
- 2 lžíce mouky
- sůl
- pepř
- 3 žampiony
- hladkolistá petržel
Postup Kuře ve vinné omáčce
Postup přípravy receptu
-
Stehna opláchneme, osušíme a dáme do kastrolu. Přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibuli, bobkové listy a tymián. Zalijeme červeným vínem a necháme tak 4 hodiny odpočinout v chladu.
Stehna vyjmeme z marinády, kterou dáme stranou. Rozhodně nevyhazujte! Budeme ji potřebovat, kromě cibule.
V novém kastrolu rozehřejeme olivový olej a na něm při střední teplotě opečeme na půlměsíčky nakrájenou novou cibuli. Stačí tak 8 minut, cibuli opečeme částečně dohněda. Cibuli vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme na osminky nakrájené žampiony a na střední teplotě opékáme asi 8 minut. Pak žampiony dáme stranou k opečené cibuli.
Do stejného kastrolu dáme máslo a po rozpuštění přidáme kuřecí stehna, která opepříme a osolíme. Po chvíli přidáme nakrájenou anglickou slaninu a pečeme na střední teplotě asi10 minut.
Vyjmeme stehna a přidáme 2 lžíce mouky, rozšleháme a přidáme 200 ml kuřecího vývaru a marinádu, ze které jsme vyndali cibuli, opět prošleháme a provaříme. Vrátíme kuřecí stehna, zvýšíme teplotu a provaříme. Pak zakryjeme, snížíme teplotu a ještě dusíme 15 minut.
Vmícháme žampiony a opečenou cibuli. Po chvíli přidáme nasekanou petrželku a prohřejeme. Podáváme s torti, těstovinovými spirálkami.