Kuře ve svíčkové

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

špetka soli 
0,25 ks celeru 
50 g špeku
5 kuliček celého nové koření
1 kuře 
1 bobkový list
1 cibule 
asi půl až 1 ks petržele
5 - 6 kuliček celého pepře
1 špetka tymiánu
1 špetka mletého pepře
1 mrkev 
1 kelímek zakysané smetany

Postup přípravy receptu

  1. Omyté a kůže zbavené kuře rozdělíme na 4 díly. Prošpikujeme špekem, osolíme, opepříme a na rozpáleném tuku (půl oleje a půl másla) z obou stran necháme maso zatáhnout.

  2. Maso přendáme na talíř a na zbylém tuku necháme jen zpěnit malou cibulku. Přidáme větší mrkev, asi poloviční petržel nebo polovinu velké a celer. V tuku oblanžírujeme.

  3. Maso dáme do pekáče, přidáme zeleninu, 1 bobkový list, 5-6 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření a nepatrně tymiánu.

  4. Kuře podlijeme horkou vodou a dáme péct. Kuře ve svíčkové pečeme při 200 °C asi na 1 hodinu.

  5. Potom maso odložíme stranou, z omáčky vytáhneme všechny kuličky a bobkový list. Zeleninu se šťávou rozmixujeme. Dáme ji do hrnce. Podle potřeby přidáme vodu a chvilku povaříme.

  6. Smícháme mouku s kysanou smetanou. Smetanou zahustíme omáčku. Bude-li málo nakyslá, přidáme citronovou šťávu nebo trošku horkého octa. Podáváme s knedlíkem


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!